Drugi dan razgovora Putina i Lukašenka povodom presretanja irskog aviona (VIDEO) 1Foto: Beta/AP

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, danas su ponovo razgovarali, kao i u petak, povodom međunarodne osude izazvane presretanjem irskog putničkog aviona u Belorusiji u nedelju, 23. maja, radi hapšenja jednog opozicionara.

Lukašenka kome je Moskva glavni saveznik, Putin je primio i u petak i danas u Sočiju, ruskom primorskom gradu na obali Crnog mora.

„Juče je bio zvanični dan razgovora, a danas neformalni deo“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši da su dvojica predsednika „iskoristila lepo vreme“ da se „provozaju brodom“.

„Lukašenko je svom kolegi dao detaljne informacije o tome šta se dogodilo s avionom (irskog) ‘Rajanera’ „, rekao je Peskov, ponovio da Moskva želi „potpunu istragu“ okolnosti presretanja tog aviona i optužio Zapad da je doneo „ishitrene zaključke“.

Po Kremlju, Lukašenko i Putin su se dogovorili da zbog ograničenja vazdušnog saobraćaja koja je uvela EU posle beloruskog presretanja irskog aviona, rade na „organizaciji vazduhoplovne veze“ svojih zemalja.

Razgovori dvojice predsednika trajali su u petak više od pet sati, ali pojedinosti nisu ni danas objavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.