putin mobilizacija ruski vojniciFoto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Putin bi uskoro mogao da mobiliše još dva miliona vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju da dobije rat protiv ukrajinskih snaga, piše Jutarnji list.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, negirao je da bi moglo biti više regrutovanja, ali pošto Putin i dalje odbija da potpiše neophodnu uredbu za okončanje ovog trenutnog talasa mobilizacije, to podstiče dalje glasine da će ih biti još.

Ruski izvori spekulišu da će uslediti dodatna regrutacija jer Rusija nastavlja sa svojim ponižavajućim porazima u Ukrajini.

Telegram kanal General SVR navodi da Putin smatra da je za pobedu „dovoljno” da pozove još dva miliona ljudi u rat, od kojih je oko 300.000 žena.

Veliki broj žrtava među mobilisanim samo će zbližiti rusko društvo i ojačati aktuelni režim, bez obzira da li će rezultat biti pobeda ili poraz“, smatra predsednik.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom institutu za međunarodne odnose, rekao je da je namera da se posle proslave Nove godine mobiliše ne 300.000, 400.000 ili 500.000, već do dva miliona ljudi, uključujući 300.000 žena.

Štaviše, on tvrdi da je planirano da se mobilizacija sprovede istovremeno sa uvođenjem vanrednog stanja.

On je takođe upozorio da bi vanredno stanje trebalo da se proširi ili na celu Rusiju ili na značajan deo njene teritorije, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg.

„Ovo dolazi u trenutku kada su ruski zatvorenici takođe primorani da se bore u Ukrajini, a vlasti im prete dužim kaznama i batinama ako odbiju“, prenosi The Mirror.

Naime, ukupna zatvorska populacija u Rusiji za samo dva meseca pala je za 23.000, a Putin se trudi da ih što više pošalje na front.

U borbama u Ukrajini ubijeno je oko 500 zatvorenika, a zvanično objašnjenje Kremlja je da su se oni „dobrovoljno” prijavili u zamenu za slobodu posle rata.

Izvori kažu, prema informacijama prikupljenim od rođaka, da je nemoguće odbiti, jer „ako zatvorenici to urade, mogli bi nestati“.

U svakom slučaju, čini se da je nova mobilizacija vrlo verovatna već u januaru, s obzirom na to da situacija na ukrajinskim ratištima ne ide u pravcu koji Kremlj očekuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.