Džonson: Velika Britanija ima slobodu u svojim rukama i mora da je iskoristi 1Foto: EPA-EFE FRANK AUGSTEIN POOL

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da Velika Britanija ima slobodu u svojim rukama i da mora maksimalno da je iskoristi, uoči definitivnog razlaza sa EU.

Džonson je rekao da Velika Britanija sada može „da radi stvari drugačije i bolje ako bude potrebno“, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Velika Britanija će večeras u 23.00 po londonskom, a u ponoć po centralnoevropskom vremenu, napustiti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, dok je iz Unije politički izašla 31. januara.

Na snagu će stupiti istorijske promene pravila o putovanju, trgovini, imigraciji i bezbednosti.

EU i Velika Britanija su 24. decembra postigli dogovor o trgovinskom sporazumu, juče usvojenom u britanskom parlamentu, koji predviđa da neće biti carina prilikom uvoza robe od 1. januara.

Britanski zvaničnici insistiraju da su novi granični sistemi „spremni za rad“, dok neki strahuju da će u lukama doći do zastoja.

Iako su takva strahovanja smanjena, i dalje postoji neizvesnost u vezi s novim carinskim pravilima, a vlada upozorava da će biti „nekih poremećaja“ u narednim danima i nedeljama.

Da bi smanjila rizik od zastoja, Velika Britanija će do jula 2021. postepeno uvoditi nove carinske procedure za proizvode iz EU.

Neke carinske procedure će već noćas stupiti na snagu, a odnose se na uvoz alkohola, duvana, hemikalija i kontrolisanih psihoaktivnih supstanci, navodi BBC.

Države EU će u ponoć uvesti carinske deklaracije i druge oblike kontrole na uvoz iz Velike Britanije.

Za razliku od ostatka britanske države, Severna Irska će nastaviti da sledi mnoga od pravila EU, dok će njena granica sa Republikom Irskom, članicom Unije, ostati takoreći nevidljiva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Džonson: Velika Britanija ima slobodu u svojim rukama i mora da je iskoristi”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.