EU: Rusija širi dezinformacije u vezi s odnosom Zapada prema njenoj vakcini 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Rusija je pokrenula obimnu kampanju za promociju vakcine „Sputnjik V“ i za širenje lažnih optužbi da Zapad i EU pokušavaju da podriju taj njen proizvod, navela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) u danas objavljenom izveštaju.

Cilj te kampanje Moskve, u kojoj koristi ministarstva, kompanije i medije naklonjene Kremlju, između ostalog je i razvijanje nepoverenja u Evropsku agenciju za lekove (EMA), navodi se u izveštaju koji je sačinio odsek EEAS za strateške komunikacije.

EMA je u martu započela procenjivanje ruske vakcine „Sputnjik V“, ali još nije odobrila njenu upotrebu na teritoriji Unije.

„Ruska kampanja za promociju vakcine ‘Sputnjik V’ je intenzivirana i razvila se u gotovo svakodnevne intervencije, uz učešće celog sistema vlasti, sa državnom upravom, državnim kompanijama i državnim masovnim medijima“, stoji u izveštaju.

Kremlj je u martu odbacio slične optužbe američkih zvaničnika, navodeći da Rusija nikada nije učestvovala u kampanjama širenja dezinformacija na štetu vakcina protiv korona virusa drugih zemalja.

U izveštaju EEAS, o dezinformacijama u vezi s korona virusom u periodu od decembra do aprila, navodi se i da ruski zvaničnici „koriste dezinformacije da optuže Zapad i EU za sabotiranje ruske vakcine“.

Evropska komisija, koja u ime svih članica sklapa ugovore s proizvođačima vakcina, ne planira da kupuje „Sputnjik V“.

Mađarska je u februaru postala prva članica EU koja je počela da koristi rusku vakcinu, kao i kinesku, iako ih EMA nije odobrila.

Države koje se opredele da koriste vakcine koje EMA nije odobrila mogle bi da imaju određenih pravnih poteškoća u slučaju da se pojave bilo kakvi problemi povezani sa tim vakcinama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “EU: Rusija širi dezinformacije u vezi s odnosom Zapada prema njenoj vakcini”

  1. EMA je sve zapadne vakcine odobrila po hitnom postopku i skoro bez ikakve provere a Rusku ,koja je odobrena u valjda 40-ak država, još ne odobrava. Astru brani i preporučuje čak i kada je zabranjuje većina Evropskih zemalja i to onih najrazvijenijih, opravdanjem da je veća korist nego šteta od nje ne obazirući se na ugrožene ljudske živote od te vakcine. Koji je njihov interes da jedne vakcine odobravaju bez provere a druge nikako pitanje je koje verovatno nema veze sa Hipokratom već sa nečim drugim.

  2. Нема ни једне вести са запада а да није пљувачина по Русији. Ко може имати поверење у оне којима је профит на првом месту? Горе по њих, од ширења лажи о „западним вакцинама“ је само ширење истине о „западнм вакцинама“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.