Evropa je preplavljena kokainom 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/ Salvador Sas

To su samo dva nalaza iz najnovijeg izveštaja Evropske unije o drogama koji je juče objavljen u Briselu, prenosi welt.de. Kako se navodi, kokain u Evropi sada doživljava naročit „bum“.

Godine 2017. zaplenjeno je 104 tone kokaina, što je oko duplo više nego 2016, i tada je njegova ilegalna konzumacija dostigla rekordan nivo. Značaj heroina, koji je odavno prisutan na evropskom tržištu narkotika, je opao – upotrebljava ga sve manje ljudi. Istovremeno se menja profil dugogodišnjih konzumenata, a prosečna starost ljudi koji umru od overdoziranja povećana je na 39 godina.

Broj smrtnih slučajeva koji se dovodi u vezu s konzumiranjem narkotika sveukupno ostaje stabilan. Pretprošle godine je na prostoru na kojem je sprovedeno istraživanje – a osim zemalja EU, tu spadaju i Norveška i Turska – od droge je umrla 9461 osoba što je slično vrednosti iz 2016. Tužni predvodnik u ovoj statistici je Velika Britanija: više od trećine (34 odsto) umrlih od droge živelo je na ostrvu, a Nemačka sledi sa 13 odsto.

Ovi procenti, s jedne strane, proizlaze iz činjenice da su Velika Britanija i Nemačka zemlje s najvećim brojem stanovnika u EU, a s druge iz toga da u drugim zemljama nema sistematskih izveštaja o umrlima od droge. Više od dve trećine umrlih dovodi se u vezu sa korišćenjem opijata kao što je heroin.

„Izazovi sa kojima se u oblasti narkotika suočavamo rastu“, kazao je Aleksis Gosdel, direktor Evropske opservatorije za droge i istraživanje droga (EMCDDA), koja svake godine objavljuje izveštaj. Ne samo da su, prema izveštaju, droge biljnog porekla poput kokaina u navali, već u Evropi sve više raste tržište sintetičkih droga, prenosi welt.de. Sve više narkotika se pritom proizvodi u samoj Evropi.

Evropsko uporište konzumenata kokaina je britanski grad Bristol, sledi Barselona kojoj su za petama Amsterdam i Cirih. To su pokazale analize otpadnih voda EMCDDA. Kokain u EU dolazi pretežno iz Južne i Srednje Amerike. Krijumčari ga dostavljaju linijskim letovima ili privatnim avionima i jahtama, a najveći deo stiže pomorskim putem.

Zanimljivo je da je Nemačka na prvom mestu kada je reč o korišćenju metamfetamina, preciznije gradovi Erfurt, Kemnic i Drezden. Sumnja se da droga tamo dolazi pre svega sa Istoka Evrope. Partijaška droga ekstazi najviše se koristi u Cirihu, potom Utrehtu, Amsterdamu i Berlinu.

Nelegalni narkotik koji se daleko najviše distribuira i dalje je kanabis. Probalo ga je 27 odsto odraslih osoba u EU makar jednom u životu. Među mladim Evropljanima od 15 do 34 godine, njih 14 odsto je konzumiralo kanabis u poslednjih 12 meseci, a udeo muškaraca pritom je duplo veći od udela žena. Broj mladih koji ga upotrebljavaju naročito je velik u Francuskoj.

Kada je reč o distribuciji, sve više se koriste mreže i tržišta na „crnom internetu“. Dileri koriste tehnike šifriranja kako bi prikrili tragove. U međuvremenu je nastao „kol-centar“ za kokain gde se droga može naručiti i potom dostaviti preko kurira, baš kao da je reč o dostavi pica. U izveštaju se govori o „uberizaciji“ tržišta kokaina, što je aluzija na uslugu auto prevoza.