Evropski ministri pravde usvojili deklaraciju o sprečavanju nasilja kroz rodnu ravnopravnost 1Foto: B. Cvejić

Trideset država članica Saveta Evrope se, nakon dvodnevne konferencije ministara pravde, obavezalo na „Dablinsku deklaraciju“ u kojoj se navodi niz koraka za promovisanje rodne ravnopravnosti u cilju sprečavanja nasilja u porodici, seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Države koje podržavaju deklaraciju obavezuju se na aktivno promovisanje institucionalne i političke kulture koja odbacuje rodnu diskriminaciju i nasilje, seksizam, rodne stereotipe i rodnu dinamiku moći u javnom i privatnom sektoru.

Takodje su dužne da obezbede da se strategije usmerene na sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama takodje bave specifičnom ulogom muškaraca i dečaka u sprečavanju nasilja nad ženama sistematski uključiti kampanje za podizanje svesti.

Planirano je i da se u zvanični nastavni plan i program svih nivoa obrazovanja uvrste nastavni materijali o pitanjima kao što su princip ravnopravnosti žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, međusobno poštovanje i nenasilno rešavanje konflikata u međuljudskim odnosima.

Saveta Evrope treba da sprovede i uporednu studiju u državama članicama o postojećim modelima i pristupima programima za počinioce i njihovim rezultatima pozivajući države koje to još nisu učinile da potpišu i ratifikuju ranije donetu Istanbulsku konvenciju.

Do danas je 37 država članica Saveta Evrope ratifikovalo Istanbulsku konvenciju, što je omogućilo njeno stupanje na snagu u tim zemljama.

Dablinsku deklaraciju su usvojile Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Republika Moldavija, Monako, Crna Gora, Holandija, Severna Makedonija, Norveška, Portugal, Rumunija, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska, Ukrajina i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.