fajzer vakcinaFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Vakcina kompanija Fajzer i Biontek pokazala se 73,2 osto efikasna u sprečavanju kovida 19 među decom uzrasta od šest meseci do kraja četvrte godine, pokazali su novi podaci istraživanja ovih kompanija koji su objavljeni danas, dva meseca pošto je u Sjedinjenim Državama počela vakcinacija za tu starosnu grupu.

Fajzer-Biontek vakcina, koja je odobrena za decu mlađu od pet godina u junu, prema novim podacima izaziva sličan imuni odgovor kao kod starijih grupa stanovništva, javlja Rojters.

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) je odobrila dve kovid vakcine za decu mlažu od pet godina, čime su otvorena vrata za vakcinaciju miliona najmlađe dece u zemlji nakon što to odobri Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC).

Fajzerova vakcina je već ranije odobrena za upotrebu kod dece starije od pet godina.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, vakcinacija dece ispod pet godina će moći da počne već naredne nedelje.

CDC treba da izda svoju preporuku o tome kako bi vakcine trebalo da budu raspoređene pre nego što započne kampanja vakcinacije.

“Počećemo da isporučujemo milione doza vakcina za decu na hiljade lokacija koje su roditeljima poznate i u koje imaju poverenja – uključujući ordinacije pedijatara, dečije bolnice i apoteke”, navodi se u današnjem saopštenju predsednika SAD Džozefa Bajdena.

“Dok doze budu isporučivane, roditelji će moći da počnu da zakazuju vakcinaciju za svoju najmlađu decu već sledeće nedelje, a broj zakazanih termina će se povećavati u narednim danima i sedmicama”, dodao je on.

Iako su mnogi roditelji u SAD željni da vakcinišu svoju decu, nije jasno koliko će biti velika potražnja za vakcinama.

Fajzer-Biontek vakcina je odobrena za decu od pet do 11 godina u oktobru, ali samo oko 29 odsto iz te grupe je do sada potpuno vakcinisano, pokazuju podaci.

Kovid 19 je generalno blaži kod dece.

Ipak, od marta 2020. to je peti vodeći razlog smrtnosti kod dece starosti između jedne i četiri godine i četvrti vodeći uzrok smrti kod dece mlađe od godinu dana, pokazuju podaci CDC.

“Iako je broj smrti kod dece mali po standardima odrraslih, bilo koja smrt deteta je tragična i trebalo bi da bude sprečena ako je moguće”, rekao je komesar FDA Robert Kalif.

“Nadamo se da ćemo vakcinacijom naše najmlađe dece sprečiti najrazornije posledice kovida”, dodao je on.

Zvaničnici iz oblasti zdravstva kažu da iako je veliki deo male dece zaražen tokom zime zbog omikron varijante virusa korona, prirodni imunitet opada tokom vremena i vakcinacija bi trebalo da pomogne da se spreče hospitalizacije i smrtnost kada broj slučajeva ponovo bude u porastu.

Savetnici CDC će se ponovo sastati sledeće nedelje darazmotre da li da povuku upotrebu Moderna vakcine za stariju decu od šest do 17 godina.

Javila se zabrinutost zbog porasta broja ranije retkih slučajeva upale srca kod mladih muškaraca zbog vakcine Moderna i očekuje se da će savetnici razmotriti te podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.