FBI pokreće istragu o ubistvu palestinske novinarke Širin Abu Akleh 1Foto EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Sjedinjene Američke Države su obavestile Izrael da su donele odluku da istraže ubistvo Palestinke Širin Abu Akleh, novinarke Al Džazire ubijene u maju dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u izbegličkom logoru Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sudeći po početnim izveštajima istragu će voditi Federalni istražni biro (FBI), prenose danas izraelski mediji.

Takva odluka je veliki udarac za Vladu Izraela i sprovodjenje zakona i smatra se nedostatkom poverenja u izraelske sposobnosti da sprovedu sopstvenu istragu ubistva.

Rezultat američke istrage mogli bi biti zahtevi da se istraže izraelski vojnici i da im se sudi.

Izraelska strana je najpre tvrdila da se novinarka našla na udaru unakrsne vatre i da su je ubili palestinski estremisti.

U septembru je objavljen izveštaj izraelske vojske da ju je verovatno ubio metak koji je ispalio greškom izraelski vojnik. Palestinska uprava je tvrdila da je žrtva namerno ciljana.

Kada je ubijena tokom sukoba naoružanih Palestinaca i vojnika koji su izbili kada su vojnici ušli u logor, 51-godišnja novinarka je nosila zaštitni prsluk s oznakom „Press“ i šlem.

Odluka SAD doneta je posle višemesečnih najava da će biti otvorena američka istraga pod jakim pritiskom porodice Abu Akleh koja je imala državljanstvo SAD i članova Kongresa iz Demokratske stranke.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc (Benny Gantz) odluku o istrazi SAD označio je „ozbiljnom greškom“.

On je podsetio da je izraelska vojska sprovela sopstvenu istragu i nalaze dala administraciji predsednika SAD Džozefa Bajden (Joseph Biden).

„Jasno sam rekao američkim redstvnicima da mi stojimo uz vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i nećemo saradjivati ni sa jednom inostranom istragom i nećemo dozvoliti mešanje u izraelske unutrašnje poslove“, objavio je Ganc na Tviteru.

Porodica novinarke je danas rekla da je otvaranje američke istrage njene smrti „važan korak“, preneo je Frans pres.

„To je važan korak ka odgovornosti i dovodi našu porodicu korak bliže pravdi za Širin“, navela je porodica na Tviteru uz ocenu da američke vlasti imaju odgovornost da povedu istragu kada se američki građanin ubije u inostranstvu, posebno u slučaju Širin koju je ubila strana vojska.

Frans pres konstatuje da je odluka američkoj istrazi neuobičajena imajući u vidu odnose SAD s Izraelom.

Odluka je doneta pošto je izraelska vojska odbila da se sudski goni vojnik osumnjičen da je ubio dugogodišnju novinarku Al Džazire, dobro poznatu u arapskom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari