Gasprom od četvrtka prekida isporuke gasa francuskoj grupi Engie 1Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

Ruski gasni gigant Gasprom objavio je da će od četvrtka potpuno prekinuti isporuku gasa francuskoj grupi „Engie“, zbog toga što nije platila ukupnu isporuku tog energenta iz jula.

Francuska energetska kompanija „Engie“ saopštila je ranije danas da je dobila obaveštenje od ruskog giganta Gasproma o dodatnim i trenutnim smanjenjima u isporuci gasa „zbog neslaganja strana o primeni ugovora“.

„Gasprom eksport (Gazprom Export) obavestio je Engie o potpunom prekidu isporuka gasa od 1. septembra 2022. godine do prijema celokupne finansijske sume za isporuke“, navela je ruska grupa u saopštenju objavljenom večeras na njenom Telegram nalogu.

Kako navodi Gasprom, prema ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina potpisanom krajem marta, „zabranjeno je isporučivati prirodni gas stranom kupcu ako nije obavio celokupno plaćanje u rokovima određenim ugovorom“.

Gasprom dodaje da nije do kraja dana u utorak dobio ukupne dospele sume za isporuke gasa u julu.

Francuska kompanija je odbila da komentariše objavu Gasproma.

Isporuke ruskog gasa francuskoj kompaniji već značajno smanjene od početka sukoba u Ukrajini, nedavno na samo 1,5 TVh mesečno.

Grupa „Engie“ danas je podsetila da je već uvela mere kako bi mogla da snabdeva svoje kupce čak i u slučaju da Gasprom potpuno prekine isporuku.

Otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi nakon pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi koja od nje uveliko zavisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.