Gradonačelnik Banjaluke najavio tužbe protiv organizatora protesta 1Foto: Beta (Arhiva)
On je rekao da su gradske vlasti primile brojne žalbe ugostitelja, vlasnika hotela i hostela, jer je došlo do otkazivanja poseta Banjaluci.Radojičić je kazao da se kao organizatori skupa pred zvaničnim organima nisu prijavili čelni ljudi pokreta „Pravda za Davida“, poslanici, odbornici ili predsednici partije, već par mladih Banjalučana, koji će se sada, kako je naveo, sa svojim porodicama i pod ogromnom materijalnom odgovornošću naći pred sudovima.

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da žali zbog užasne tragedije koju je pretrpela porodica Dragičević iz Banjaluke, ali da u slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića institucije moraju da rade svoj posao.Ona je rekla da je jedino tužilaštvo nadležno da odgovori šta se desilo tom slučaju, a ne predsednik RS, ministar, poslanik, policajac ili neko drugi van pravosudnog sistema.

Cvijanović je nevela da žali što je Banjaluka pretpela štetu i u ekonomskom i u smislu imidža, jer su zbog protesta grupe „Pravda za Davuda“ 30. decembra otkazani svi novogodišnji nastupi na otvorenom.

Prema njenim rečima, zbog toga je došlo do gubitaka u turizmu, ali i ugostiteljstvu i drugim uslužnima oblastima.

„Biće potrebno možda i nekoliko godina da se povrati dobar imidž Banjaluke“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banaluci.

Posle skupa „Pravda za Davida“ i protestne šetnje gradom 30. decembra policija je pod optužbom za narušavanje javnog reda i mira uhapsila desetak članova grupe „Pravda za Davida“, a saopšteno je da se još traga za ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića koji je poslednji put vidjen te večeri oko 23 sata u blizini džamije Ferhadija.

Opozicija u RS je optužila policiju za prekomernu upotrebu sile nad građanima.

Predsednica RS Željka Cvijanović ocenila je da se sve vreme „atakuje na policiju“, što je, kako je navela, neprihvatljivo, dodavši da je prisutno i „licemerstvo medjunarodne zajednice“ kada su u pitanju dešavanja u Banjaluci.