Greta Tunberg pridružila se ekološkom skupu u Nemačkoj 1EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Desetine hiljada ekoloških aktivista organizovalo je danas skup ispred nemačkog parlamenta dva dana uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, tražeći da političari snažnije deluju radi suzbijanja klimatskih promena.

Protest ispred Rajhstaga u Berlinu deo je niza skupova organizovanih širom sveta da se skrene pažnja na ozbiljna upozorenja da planetu čeka opasan rast temperature ako se narednih godina drastično ne smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ideju za globalni „klimatski štrajk“ inspirisala je švedska tinejdžerka Greta Tunberg i njen solo protest u Stokholmu pre tri godine. Njen protest je prerastao u masovni pokret dok pandemija korona virusa nije zaustavila velika okupljanja. Aktivisti su tek nedavno počeli da organizuju manje skupove.

Sada osamnaestogodišnja Tunberg danas se obratila okupljenima u Berlinu. Rekla je da je glasanje važno ali da mora da ide zajedno sa protestima kojma se političari stavljaju pod stalni pritisak.

„Možemo ovo da preokrenemo. Tražimo promenu i mi smo promena“, rekla je Tunberg što je dočekano glasnom podrškom.

Tunberg i istaknuta nemačka ekološka aktivistkinja Luisa Nojbauer optužili su političare da nisu uradili dovoljno, navodeći da programi glavnih partija nisu dovoljno dalekosežni da ograniče globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, što je ambiciozniji limit Pariskog klimatskog ugovora iz 2015. godine.

Nemački aktivisti opisuju nemačke izbore u nedelju kao „glasanje veka“ navodeći da će odluke koje donese sledeća vlada uticati na napore zemlje oko klimatskih promena narednih decenija. Pitanje klime je bilo jedno od glavnih tokom izborne kampanje.

Na današnjem skupu okupili su se predstavnici više generacija od učenika do odraslih.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Greta Tunberg pridružila se ekološkom skupu u Nemačkoj”

  1. Toliko je pitanja, a srednja skola osta pusti sanak….
    Uzgred, njena vrsnjakinja je Ema Radukanu, pobednica Vimbldona, vrlo pristojno, vaspitano i obrazovano dete iz stroge klasicne gimnazije

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.