Grupa iz Lime odbacila mogućnost upotrebe sile protiv Madura 1Foto:Beta/AP/Martin Mejio

Grupa iz Lime ocenila je da je humanitarna situacija u Venecueli ozbiljna, ali je odbacila mogućnost upotrebe sile u rešavanju krize i protiv predsednika Nikolasa Madura.

Članice Grupe iz Lime ponovile su svoj stav da građani Venecuele moraju sami da sprovedu demokratsku tranziciju.Kako se navodi u zajedničkoj deklaraciji, tranzicija se mora sprovesti u ustavnim okvirima i u skladu sa međunarodnim pravom, „uz podršku političkih i diplomatskih sredstava i bez ikakve upotrebe sile“.

U Bogoti je juče održan sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli. Na sastanku su bili i lider opozicije Huan Gvaido, koji ima podršku Vašingtona, i američki potpredsednik Majk Pens.

SAD su juče ponovile podršku Gvaidu i saopštile da ne isključuju nijednu opciju protiv predsednika Venecuele.

Sastanak Grupe iz Lime je zakazan posle rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilu zbog humanitarne pomoći Venecueli čemu se protivi Maduro.

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida za samoproglašenog privremenog predsednika Venecuele, prošle godine je odbacila izborne rezultate u Venecueli prema kojima je pobedio Nikolas Maduro.

U toj grupi se nalazi 14 zemalja – Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.