Hrvatsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo optužnice BiH protiv hrvatskih ratnih komandanata 1Foto: Pixabay/ArvidO

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je danas prijem međunarodne zamolnice tužilaštva Bosne i Hercegovine vezano za postupke protiv hrvatskih ratnih komandanata, a odluke o daljem postupanju doneće Državno tužilaštvo i o svemu obavestiti javnost, javlja N1.

Dnevnik Nove TV saznaje da je reč o komandnom vrhu vojne operacije Bljesak i da se oni terete za krivična dela ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

Na popisu je 14 ljudi, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet-Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenosi N1.

“Čuo sam da se radi o Bljesku al nemam pojma gde bi tu bio ratni zločin mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, izjavio je penzionisani general Vinko Vrbanac i dodao da je to doživeo jako loše i neugodno i da smatra da ih „treba već jedanput pustiti na miru“.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, rekao je Pavao Miljavac.

“Ovo je sve rekla kazala. Po meni je to čak i politički motivisano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?“, pita se Miljavac.

Predsednik Zoran Milanović je iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini, povodom opštužnica i rekao da taj film “ne budu gledali”.

“Istorijske činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje niti jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, poručio je državni sekretar ministarstva Josip Salapić za Dnevnik NoveTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari