Foto: EPA-EFEAlex Edelman

Kao ulje na vatru stigao je uvodnik koji je izašao u NJujork tajmsu, a čiji je neimenovani autor navodno aktuelni službenik Trampove administracije.  On piše da su članovi administracije radili na osujećivanju nekih planova predsednika kako bi zaštiti zemlju od „njegovih najgorih sklonosti“.

U uvodniku, autor piše da je Trampova „nemoralnost“ i „impulsivnost“ dovela do bezobzirnih odluka. Navodno se u Beloj kući odvija agresivna potraga za izvorom kojeg je Vudvord citirao u knjizi.

Anonimnog autora članka Tramp je nazvao beskičmenjakom, a NJujork tajms „lažnim“ listom.

Tramp je na Tviter nalogu napisao „Izdaja?“ uz pitanje da li ovaj izvor uopšte postoji ili ga je izmislio NJujork tajms. „Ako ovaj beskičmenjak anonimus postoji, NJujork tajms mora da ga preda vladi zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti!“

Sara Sanders, sekretarka za štampu Bele kuće autora uvodnika nazvala je kukavicom i pozvala ga da smesta da otkaz. U svoju odbranu, list se oglasio rečima: „Neverovatno smo ponosni što smo objavili ovaj članak, koji dodatno doprinosi da javnost da razume ono što se dešava u administraciji Trampa“.

Redakcijski komentar usledio je dan nakon što je Vudvordova knjiga o Trampovoj Beloj kući iznela u javnost detalje da su ljudi bliski Trampu bili primorani na puč kako bi zaštitili naciju od predsednika, uključujući i sklanjanje važnih dokumenata sa predsednikovog stola ne bi li ga sprečili da ih potpiše. Uvodnik bi, prema rečima upućenih, mogao da bude prvi znak da se u Beloj kući državni udar zaista odvija.

Autor za sebe kaže da nije „prikriveni liberal“, već da se slaže s većinom političkih odluka koje ova administracija donosi, ali da se te odluke donose uprkos, a ne zahvaljujući – predsedniku SAD. Autor opisuje da je posredi „dvosmerna vladavina“, jer predsednikove pomirljive stavove prema „autokratama i diktatorima“ kao što su Kim DŽong Un i Vladimir Putin, preusmeravaju „oni odgovorniji koji su prisutni u prostoriji“.

A spisak kritika, piše dalje, je poznat predsednikovim protivnicima sa obe strane političkog spektra – sastanci u atmosferi dezorganizacije, hirovito ponašanje predsednika, njegova nesposobnost da se drži odluke koju je sam doneo, antipatije prema slobodi štampe i „antidemokratski“ instinkti.

Kako pišu američki mediji, navodno su neki od zvaničnika u Beloj kući počeli krišom da se dogovaraju o mogućnosti aktiviranja 25. amandmana, koji omogućava potpredsedniku i većini ministara u kabinetu da uklone predsednika koji „nije u stanju da vlada i vrši dužnosti koje ovaj položaj nalaže“. Ipak, kako piše u članku niko ne želi da pokrene ustavnu krizu. „Uradićemo sve kako bismo usmerili administraciju u pravom smeru dok se ovo nekako ne završi.“

I nije samo Tramp taj koji se pita ko je neimenovani autor članka. Mediji navode da je u Vašingtonu pokrenuta igra pogađanja identiteta tajnog izvora. Mnogi su uvereni da je izvor iz Stejt departmenta, možda Saveta za nacionalnu bezbednost ili Ministarstva odbrane imajući u vidu činjenicu da se veći deo teksta bavi spoljnim odnosima.

Tramp odbacuje navode o Asadu

Tramp je ljutito reagovao na navode da je tražio od ministra odbrane SAD DŽejmsa Matisa da ubiju Bašara al Asada. Konkretno se opisuje da je u aprilu 2017. nakon navodnog hemijskog napada u Siriji, Tramp pozvao Matisa i rekao mu da SAD moraju da ubiju Asada. Međutim, kako Vudvord navodi u knjizi, Matis nije sproveo naređenje vrhovnog komandanta i rekao je svom savetniku da necŽe to raditi i da cŽe postupati promišljeno.“ O tome se nikada nije raspravljalo“, rekao je Tramp novinarima u Ovalnoj kancelariji.