Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

„To je proslava koja će trajati cele godine i prilika za Italju da slavi genija, svog genija univerzalno priznatog do te mere, da bi obeležavanja trebalo da budu svuda u svetu“, izjavio je premijer Italije Đuzepe Konte.

Prema njegovim rečima, Da Vinči je bio svestran i ostavio je traga u raznim disciplicinama od umetnosti do biologije, kao i u oblastima anatomije, matematike i filozofije.

„On (Da Vinči) je besmrtan“, dodao je Konte.

Nekoliko desetina manifestacije predviđeno je do aprila 2020. godine širom Italije, u saradnji s Ministarstvima kulture, obrazovanja i inostranih poslova.

Italijanski ministar kulture Alberto Bonizoli je pomenuo tri izložbe. To su „Leonardo da Vinči – crtanje budućnosti“ od 14. aprila do 14. jula u Torinu, „Da Vinči – model čoveka sveta“ od 17. aprila do 14. jula u Veneciji, i izložba posvećena Da Vinčiju u naučnom svetlu, koja počine danas u Rimu i traje do 30. juna.

Bonizoli je rekao da uskoro putuje u Francusku kako bi pomogao u organizovanju izložbe o Da Vinčiju u toj zemlji. Izložba je predviđena krajem 2019. godine u pariskom Luvru gde se inače nalazi jedno od najvažniji Da Vinčijevih dela, platno „Mona Liza“ poznata i kao „Đakononda“.

Povezani tekstovi