Japan razmatra uvođenje carina na američke proizvode 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda u vrednosti od 409 miliona dolara, kao odgovor na poreze na uvoz čelika i aluminijuma u Sjedinjene Države koje je nedavno nametnuo predsednik SAD Donald Tramp, javila je japanska nacionalna televizija NHK.

Takav potez signalizira da će Tokio zahtevati da se Japan stavi na listu zemalja koje su izuzete od američkih carina. To bi doprinelo i rastućem razdoru koji Trampova trgovinska politika po principu „Prvo Amerika“ stvara među najvećim ekonomijama, i preti da umanji trgovinu i poslovne aktivnosti na globalnom nivou.

Japan je jedini veliki saveznik SAD koji nije izuzet od Trampove odluke o carinama, ali do sada se uzdržavao od toga da prati korake koje su preduzele Kina i Evropska unija, koje su na odluku SAD odgovorile srazmernim pretnjama. Analitičari kažu da bi to moglo da se promeni pošto već nekoliko meseci traju pregovori tokom kojih Japan nije uspeo da ubedi Vašington da treba da se nađe na listi zemalja koje su izuzete od američkih carina.

Kako je prenela televizija NHK, carine koje Tokio planira da uvede će biti srazmerne vrednosti onima koje je uveo Vašington, a vlada se priprema da ove sedmice o tome obavesti Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), što je procedura koja je neophodna po globalnim trgovinskim pravilima. Analitičari smatraju da je ova pretnja neki vid pregovaračke taktike za postizanje toga da Japan bude izuzet od američkih carina.

„To bi bilo pola koraka napred s obzirom na to da je Japan do sada samo tražio od SAD da bude izuzet“, rekao je Juniči Sugavara, analitičar u Mizuho istraživačkom institutu. Portparol japanske vlade Jošihide Suga kaže da vlada razmatra preduzimanje „neophodnih“ koraka zasnovanih na pravilima STO, ali da još uvek nije doneta konačna odluka o tome da li će „osvetničke mere“ biti sprovedene.

Tramp je u martu odlučio da uvede dodatne carine od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, čime je izazvao kritike drugih zemalja i povećao rizik od globalnog trgovinskog rata. Evropska komisija je insistirala na tome da Evropskoj uniji bude odobreno bezuslovno i trajno izuzeće od tih carina i zapretila je da će odgovoriti uvođenjem svojih nameta na američke proizvode i da će o tome obavestiti STO. Kina je povećala carine za do 25 odsto na 128 američkih proizvoda, što je izazvalo spor među dve najveće svetske ekonomije. Japanski političari su do sada održavali mnogo blaži ton, iako neki ne isključuju mogućnost ulaganja prigovora Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog poteza SAD.