Japanski premijer osuđuje rusku aneksiju delova Ukrajine 1Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Japanski premijer Fumio Kišida je današnjem u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim osudio novu rusku aneksiju delova Ukrajine označivši je nezakonitom i kršenjem suvereniteta.

„Rekao sam mu da nikada ne treba prihvatiti proces kojim je Rusija raspisala referendum i njeno pripajanje delova Ukrajine i da ih najoštrije osuđujem“, rekao je Kišida nakon razgovora.

Kišida je rekao da je takođe uverio Zelenskog da je Japan posvećen saradnji sa drugim zemljama Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija i širom međunarodnom zajednicom u daljoj podršci Ukrajini i da planira da uvede još sankcija Rusiji.

Zapadni lideri, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, takođe su osudili rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona nekoliko dana nakon što su glasači glasali za pridruživanju Rusiji na referendumima koje je vodila Moskva.

Kišida, koji će sledeće godine biti domaćin sastanka lidera Grupe sedam, rekao je Zelenskom da planira da predloži uvođenje oštrih sankcija Rusiji i da će voditi diskusiju o obnovi Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.