"U toku razgovori o mogućim sankcijama": Stoltenberg zapretio Kini zbog podrške ratu Rusije u Ukrajini (VIDEO) 1 (BETAPHOTO/ Vlada Severne Makedonije)

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO u intervjuu za BBC je kazao da bi Kina trebalo da se suoči sa posledicama zbog podrške ratu Rusije u Ukrajini, ako ne promeni svoj način delovanja.

Peking „pokušava da to postigne u oba smera“ podržavajući ratne napore Rusije, istovremeno pokušavajući da održi odnose sa evropskim saveznicima.

„Ovo ne može dugoročno da funkcioniše“, rekao je Stoltenberg za BBC tokom posete Vašingtonu.

U opširnom intervjuu, Stoltenberg se takođe osvrnuo na nuklearno oružje i potrošnju na odbranu.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znake da će ublažiti svoj rat protiv Ukrajine.

Na mirovnom samitu održanom u Švajcarskoj tokom vikenda na desetine zemalja su se obavezale da podrže Kijev, ali Rusija je to nazvala gubljenjem vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina suštinski preda.

Kada je upitan šta bi članice NATO mogle da urade u vezi sa podrškom Kine Rusiji, Stoltenberg je rekao da je „razgovor u toku“ o mogućim sankcijama.

On je rekao da Kina „deli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike, koje su ključne za Rusiju za pravljenje projektila, oružja koje koristi protiv Ukrajine“.

On je dodao da bi „u nekoj fazi trebalo da razmotrimo neku vrstu ekonomske cene ako Kina ne promeni svoje ponašanje”.

Peking je već pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji – prošlog meseca su SAD najavile ograničenja koja će biti usmerena na oko 20 firmi sa sedištem u Kini i Hong Kongu.

Kina je branila svoje poslovanje sa Moskvom, rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje i da „pametno postupa sa izvozom predmeta dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima“.

Stoltenbergova poseta Vašingtonu usledila je pošto je Kremlj potvrdio da će Vladimir Putin otputovati u Severnu Koreju u utorak.

To je usledilo posle njegove posete Kini prošlog meseca.

Rusija je postajala sve više izolovana na svetskoj sceni otkako je 2022. godine pokrenula veliki rat sa Ukrajinom. Putin je više puta govorio da se odnos snaga Zapada menja i da je radio na jačanju veza sa istomišljenicima.

„Rusija se trenutno sve više slaže sa autoritarnim liderima“, rekao je Stoltenberg za BBC, navodeći Iran, Peking i Severnu Koreju.

On je rekao da je Sever poslao artiljerijske granate Rusiji, a zauzvrat je Rusija dala naprednu tehnologiju za raketne i nuklearne programe Severne Koreje.

„Dakle, Severna Koreja pomaže Rusiji da vodi agresorski rat protiv Ukrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari