Junker je istakao da se tu ne radi o irskom pitanju nego o evropskom pitanju.

Junker je rekao pred poslanicima u Strazburu je da gotovo godinu od planiranog izlaska Britanije iz EU sada vreme da se razgovori prenesu u ugovore, u preuzete obaveze i u sporazume, da se veliki broj predloga i želja o budućem odnosu pretoči u ostvarljiva rešenja.

-Britanska premijerka Tereza Mej treba da pruži više jasnoće o tome kako Velika Britanija vidi svoje buduće odnose sa EU, rekao je Junker.

Tereza Mej je već precizirala svoje želje u govoru početkom marta kada je potvrdila rešenost da Britanija izađe iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Predsednik Evropske komisije je govorio o pripremi evropskog samita koji je planiran za 22. i 23. mart u Briselu kada evropska dvadesetsedmorica treba da usvoje stav u pregovorima o odnosima EU i Britanije posle njenog izlaska.

Mišel Barnije EU pregovarač za Bregzit je krajem februara predstavio dokument od 120 strana u kome su pravnim jezikom formulisani kompromisi postignuti u decembru izmedju dve strane o ta tri pitanja.

Velika Britanija je reagovala na taj predloženi tekst ističući da nikad neće prihvatiti odredbe koje se odnose na granicu između Irske i britanske provincije Severne Irske koja, po njima, preti integritetu zemlje, a to je i jedina kopnena granica između Irske i EU.

Predlog Brisela je da se uspostavi zajednički prostor koji bi uključio EU i Severnu Irsku u slučaju da Britanija ne predloži nikakvo drugo zadovoljavajuće rešenje.

-Spremni smo da radimo na drugim opcijama, ali treba pre toga da dobijemo konkretne predloge od Velike Britanije, istakao je Junker.