Kasparov: Svaki Rus koji živi u Rusiji je deo Putinovog ratnog stroja 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Gari Kasparov, bivši svjžetski prvak u šahu i žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, je u intervjuu za nemački časopis Špigl rekao da je „svaki Rus koji trenutno živi u Rusiji je deo Putinovog ratnog stroja“, dodajući da bi „svi oni koji žele biti na pravoj strani istorije trebaju da napuste zemlju“

Bivši šahovski prvak kaže da je proveo 20 godina boreći se protiv Vladimira Putina.

„Uvek sam govorio da će njegov režim nužno postati fašistička pretnja i ne samo Rusiji i njenim susedima, nego celom svetu. Bilo bi lepo da je više ljudi ozbiljno shvatilo to upozorenje“, rekao je Kasparov.

Na pitanje da li je činjenica da živi u insostranstvu (Kasparov je u političkom egzilu od 2013.) u prekomotnoj poziciji da iznosi takve zahteve prema onima koji još uvek nisu napustili Rusiju, Kasparov je odgovorio: „Ovo je rat. Ili ste na jednoj strani ili ste na drugoj. Svaki državljanin Rusije, uključujući mene, nosi kolektivnu odgovornost za ovaj rat, čak i ako ne snosi ličnu“.

„Današnja Rusija je fašistička diktatura koja, dok mi ovde razgovaramo, čini zločine protiv čovečnosti. I svaki Rus koji i dalje živi u Rusiji je deo Putinovog ratnog stroja, hteo on to ili ne“.

Kasparov je rekao da bi Rusi koji traže azil izvan svoje zemlje pre toga trebali da potpišu deklaraciju koja sadrži tri tačke: Da je rat kriminalan, da je Putinov režim nelegitiman i da je Ukrajina nedjeljiva.

„Potpisivanjem takve deklaracije svaki Rus bio bi podložan krivičnom progonu u Rusiji prema zakonima koje je doneo Putin, dodao je Kasparov.

Bivši šahovski prvak kaže da „Putin nije nikad igrao šah, nego poker te je bio dobar u geopolitičkom pokeru“.

„Često je igrao s lošim kartama i pobjeđivao jer su protivnici poverovali njegovim blefovima“, rekao je Kasparov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.