Komersant: Politički potresi u BiH mogu imati dalekosežne posledice 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Politički protresi u Bosni i Hercegovini mogu imati dalekosežne posledice za tu zemlju, piše današnji moskovski Komersant.

List navodi da su zbog stupanja na snagu novog zakona o kaznama za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, koji je incicirao Visoki predstavnik BiH, Valentin Incko, srpski predstavnici blokirali rad organa vlasti u BiH.

Komersant podseća da je predstavnik bosanskih Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik izjavio da Srbi ne mogu da prihvate takav zakon, i da postojanje BiH više nema nikakvog smisla, ali da lideri bosanskih muslimana i Hrvata ne dramatizuju situaciju.

,,Spokojstvo lidera bosanskih muslimana i Hrvata može se u mnogom objasniti podrškom koju imaju od vodećih država Zapada. A da upravo zapadni faktor može odlučujuće da utiče na situaciju u BiH govore i regionalni ekspreti“, piše list.

Komersant citira bivšeg diplomatu Mirnu Nikčević, iz nevladine organizacije Montenegro International, koja kaže da je po svemu sudeći Incko pri kraju mandata dobio signal podrške od Zapada za tako važan korak, kao što je taj zakon.

,,Imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika je jasan signal spremnosti EU, NATO i SAD da aktivno pomažu funkcionalnost BiH i neutrališu opstrukcije koje vrši Republika Srpska“, rekla je Nikčević listu.

Po njenim rečima, novi visoki predstavnik će se baviti bezuslovnom primenom zakona o kažnjavanju za negiranje genocida što će dovesti do postepenog uklanjanja ekstremista iz svih struktura i nivoa bosanske vlasti, a takođe će preduzeti korake za deblokiranje kretanja BiH prema NATO.

Komersant navodi da su vodeće strane Zapada podržale inicijativu Incka, a da se distancirala jedino Rusija.

List piše da je najvažnije to što Rusija zahteva ukidanje funkcije visokog predstavnika i ocenjuje da će se sa takvom pozicijom teško složiti ostali partneri Rusije u Upravnom odboru Saveta za implementaciju Dejtonskog sporazuma.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Komersant: Politički potresi u BiH mogu imati dalekosežne posledice”

  1. Srbi su jedini narod koji ima u tri rata više stotina hiljade žrtava,, i nikoga nisu optuzili za genocid???

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.