Konačni rezultati: Bivši premijer Izraela Netanjahu pobedio na parlamentarnim izborima 1Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu pobedio je na parlamentarnim izborima, održanim u utorak, pokazali su večeras objavljeni konačni rezultati glasanja.

Time je otvoren put da se Netanjahu, koji je bio premijer najduže u istoriji Izraela, 12. uzastopnih i 15 godina ukupno, vrati na vlast.

Odlazeći izraelski premijer Jair Lapid je priznao poraz od bivšeg premijera Netanjanua na ovonedeljnim izborima, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Lapid čestitao Netanjahuu na pobedi i dao instrukcije svojoj kancelariji da pripremi organizovan prenos vlasti.

„Država Izrael dolazi ispred bilo kakvih političkih razmatranja… Želim Netanjahuu uspeh, radi naroda Izraela i države Izrael“, rekao je Lapid.

Predsednik privremene vlade Izraela u poslednja četiri meseca je čestitao Netanjahuu pobedu pre objavljivanja finalnih rezultata koji pokazuju da je Netanjahu osigurao parlamentarnu većinu sa verskim i ultranacionalističkim saveznicima.

Očekuje se da će on obrazovati najdesniju vladu u istoriji Izraela kada preuzme vlast, što će se desiti narednim nedeljama.

U Izraelu su peti izbori za manje od četiri godine održani u vreme političke krize i smatrani su referendumom o sposobnosti Netanjahua da vlada dok mu se sudi za korupciju.

Na osnovu konačnih rezultata koji će biti formalno potvrdjeni u narednim danima Netanjahu i njegovi saveznici ultranacionalisti i ultraortodoksni Jevrejisu osigurali su 64 poslanička mandata u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Njegovi protivnici u dosadašnjoj koaliciji predvodjenoj Lapidom osvojili su 51 mesto, a prestale poslanike ima mala arapska partija.

Netanjahuova pobeda i njegova stabilna većina okončava političku nestabilnost za sada, ali ostavlja Izrael podeljen u odnosu na rukovodstvo zemlje i vrednosti koje je definišu, odnosno da li je ona jevrejska ili demokratska ili i jedno i drugo.

Glavni partner Netnjahua će, kako se očekuje, biti ultradesna partija Verski cionizam, čiji je glavni kandidat Itamar Ben-Gvir sledbenik rasističkog antiarapskog rabina.

Ben-Gvir želii da okonča palestinsku autonomiju na delovima Zapadne obale i da se usvoji zakon koji će poništiti sudjenje Netnjahuu, te da oslabi nezavisnost sudstva.

On teži da bude ministar policije, a lider partije Verski cionizam Becalel Smotrič ministar odbrane.

Još dok su brojani glasovi izraelsko palestinsko nasilje je eskaliralo i danas su ubijena četiri Palestinca u odvojenim incidentima na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu. Ben-Gvir je obećao oštriji odnos prema Palestincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.