Kongres SAD organizuje prva saslušanja o NLO u poslednjih 50 godina 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) dešava se u poslednjih 50 godina.

Dugoočekivano svedočenje visokih vojnih zvaničnika koji su ispitivali viđenja NLO-a pratiće se nakon što je ova tema decenijama bila prekrivena velom tajne.

Dva visoka zvaničnika vojno-obavještajnog sektora svedočiće pred američkim Kongresom u danas u Vašingronu, prenosi RSE.

Saslušanje pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma održaće se 11 meseci nakon izveštaja u kom se dokumentuje više od 140 slučajeva onoga što vlada službeno naziva „neidentifiikovanim vazdušnimfenomenima“ (UAP) koje su američki piloti prijavljivali od 2004.

Popularniji izraz NLO dugo je povezivan s vanzemaljskim letelicama koje nisu spomenute u prezentaciji o UAP-u prošloga juna.

Umesto toga, fokus je bio na mogućim implikacijama za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost vazduhoplovstva.

„Američki narod očekuje i zaslužuje da njegovi lideri u vladi i obaveštajnim službama ozbiljno procene i odgovore na sve potencijalne rizike za nacionalnu sigurnost, naročito one koje ne razumemo u potpunosti“, rekao je predstavnik André Carson u saopštenju.

Nakon javne rasprave, komisija će zatvoriti vrata iza kojih će se održati sednica sa zastupnicima.

Uoči saslušanja, naučnici i stručnjaci priredili su nacrt pitanja za koja se nadaju da će zastupnici postaviti svedocima.

Christopher Mellon, bivši visoki obaveštajni zvaničnik Pentagona i kritičar vladinog upravljanja sa dokazima o UAP, rekao je da je najvažnije pitanje jesu li neki opaženi izvan Zemljine atmosfere.

„Ako članovi mogu potvrditi UAP u svemiru, ući će u istoriju i pomoći da se eliminiše čitava kategorija potencijalnih objašnjenja koja se odnose na atmosferski fenomen, kineske svetiljke, civilne bespilotne letelice, itd“, napisao je na svom blogu.

Saslušanje se održava u pododboru za prtivterorizam, prtivobaveštajne poslove i protuproliferaciju Predstavničkog doma.

Javna fascinacija letećim tanjirima, užarenim svetlima i vanzemaljskim letelicama traje već generacijama.

Poslednje javne rasprave o tom pitanju započele su 1966., kada je republikanski kongresmen i budući predsjednik SAD Gerald Ford sazvao par saslušanja kako bi razgovarali o viđenju NLO-a nakon što je u Mičiganu preko 40 ljudi, uključujući desetak policajaca, svedočilo ovoj pojavi.

Zvaničnici vazdušnih snaga tada su pripisali incident „močvarnom plinu“.

Godine 1969. istraga vazdušnih snaga o NLO-ima pod nazivom Projekt Plava knjiga (Project Blue Book) zatvoren je nakon što je utvrđeno da nijedan leteći objekat nikada nije potvrđen ili smatran pretnjom po nacionalnu sigurnost SAD.

Izveštaj predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon decenija odbacivanja, razotkrivanja i diskreditovanja svedočanstava o neidentifikovanim letećim objektima iz 1940-ih. Ovo je prvo saslušanju pred Kongresom o NLO-ima od 1969.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.