Korona talas u Grčkoj usred sezone: Mogući skok i do 25.000 zaraženih dnevno 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Broj zaraženih koronavirusom u Grčkoj skočio je od početka juna, te je broj novih registrovaniih slučaja u poslednja 24 sata 10.474. Kako se navodi, 17 ljudi je umrlo, a 88 pacijenata su na respiratorima u bolnicama širom zemlje.

Stručnjaci upozoravaju da bi broj zaraženih mogao da dostigne i 25.000 dnevno, što se, kako dodaju, može očekivati krajem jula kada očekuju kulminaciju novog talasa.

Kako je izvestila grčka agencija AMNA, nadležni su ponovo uputili „snažnu preporuku“ da stariji od 60 godina prime drugu „buster“ vakcinu, a vakcinacija se za ovu starosnu grupu može zakazati od početka aprila. Druga buster-doza u Grčkoj je dostupna i za starije od 30 godina.

„Očekujemo porast broja zaraženih koronavirusom zbog podvarijanti omikrona i mobilnosti“, rekao je u utorak grčki ministar zdravlja Tanos Plevris. On je, međutim, naglasio da zdravstveni sistem nije pod pritiskom, pošto je broj intubiranih kovid-pacijenata na odeljenjima intenzivne nege manji od sto i da očekuje da će tako i ostati do kraja leta. Plevris je najavio potencijalne mere zaštite od septembra, ali nije precizirao po čemu će se one razlikovati od prethodnih.

Prema najnovijim podacima, pišu agencije, indeks transmisije (RT) ili „efektivni reprodukcijski broj“ je iznad jedan u 71 od 76 regionalnih jedinica Grčke.

U poslednjih deset dana zabeležen je porast od 60 do 70 odsto, zbog čega je broj pozitivnih testova porastao na šest do sedam odsto dok je indeks transmisije skočio na 1,24 širom zemlje, pri čemu su podvarijante omikron 4 i omikron 5 četiri puta jače nego grip.

Prema epidemiološkoj alatki za registrovanje i prognoze u vezi sa kovidom 19, koju je osmislio Univerzitet Krit, cello.org.gr, samo pet regiona u Grčkoj ima RT ispod jedan, što znači da jedna inficirana osoba prenosi virus na manje od jednu osobu, što rezultira smanjenjem njegovog širenja.

Pet područja u kojima je pandemija kovida 19 u padu u Grčkoj su Itaka (0,99), planina Atos (0,98), Kilkis (0,89), Evritanija (0,80) i Ikarija (0,73).

Četiri regiona u kojima je RT veći od 1,50 su Kos sa 1,62, Zakintos 1,58, Karpatos-Kasos 1,56 i Heraklion na Kritu sa 1,53.

Ostale oblasti sa visokim RT su Hanja (1,49), Krf (1,45), Lefkada (1,45), Lasiti (1,43) i Kalimnos (1,42), kao i Mikonos (1,39), Andros (1,38), Retimnon (1,37), Kozani (1,36) i Magnezija (1,36).

Vosiki RT ili približan proseku na nivou cele zemlje od 1,24 imaju Atika (1,23), Solun (1,24) i Siros (1,28), Larisa (1,26) i Ahaja (1,25).

„Takav RT nismo imali dugo, tokom omikrona 2 na svom vrhuncu je bio 1,14, a trenutno je u Grčkoj 1,24“, rekao je za iatropedia.gr Nikos Tzanakis, profesor pulmologije sa Univerziteta Krit. On je naglasio da na osnovu sadašnjih vrednosti RT i indikatora „očekujemo da na vrhuncu talasa bude između 17.000 i 25.000 slučajeva zaraženih koronavirusom dnevno“.

„To će se najverovatnije dogoditi krajem jula“, dodao je, naglasivši „ako i kada saopštavamo i procenjujemo slučajeve korektno, naravno.“

On je takođe upozorio na mogućnost povećanog broja intubiranih pacijenata i smrtnih slučajeva usled kovida 19. Ipak, kako je dodao, neće svi inficirani završiti na intenzivnoj nezi.

Organizacija javnog zdravlja Grčke (EODY) objavljuje prosečan indeks RT svake srede.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, nagli porast broja slučajeva zaraženih kovidom 19 i pritiska na bolnice, ali ne i na odeljenja intenzivne nege, zabeležen je u 29 od 45 evropskih zemalja.

Mnogi medicinski stručnjaci širom Grčke apeluju na građane, posebno na ranjive grupacije, da i dalje nose maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom gde su gužve.

„Nikada nismo rekli da maske treba odbaciti“, rekla je u ponedeljak predsednica udruženja bolničkih lekara u Atini Matina Pagoni za grčki ERT.

Drugi stručnjaci kao što je Jorgos Pavlakis, biolog istražitelj u SAD, predložio je da se uvedu kovid-testovi na ulazima u zemlju, prate slučajevi i izoluju hoteli na popularnim letnim destinacijama.

Medicinski stručnjaci su navodno utvrdili tri faktora koji dovode do povećanja broja zaraženih – velika stopa ponovnog zaražavanja u kombinaciji sa povećanom mobinošću stanovništva; veliko širenje omikrona 4 i omikrona 5 širom zemlje; slabljenje imuniteta nakon buster-doze (treće doze) kod većine ljudi.

Stručnjaci navode da su omikron podvarijante BA.4 i BA.5 glavni faktori koji mogu da dovedu do letnjeg talasa pandemije u Grčkoj.

„Tokom ove poslednje nedelje zabeležen je porast dijagnoza za 48 odsto, ali i povećanje od 41 odsto onih koji su se lečili od kovida 19 u bolnicama. Trenutno nema povećanja broja pacijenata na intenzivnoj nezi, ali to se obično odlaže za oko sedam dana u slučaju omikrona (zbog kraće inkubacije)“, naveo je na društvenim mrežama Gkikas Majiorkinis, član Odbora epidemiologa koji je savetnik u Vladi, prenele su agencije.

Zbog ovih oscilacija se prognozira skok dijagnoza za nedelju ili dve, a onda spori pad koji će trajati mesec do dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari