Krivokapić: Moj odnos prema Srebrenici je jasan 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić saopštio je danas u Sarajevu da je njegov odnos prema Srebrenici jasan, te da je zbog Srebrenice i pokrenuo proceduru za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića, prenela je RTCG.

Krivokapić nije mogao da odgovori na pitanje da li će Skupština Crne Gore usvojiti „Rezoluciju o genocidu u Srebrenci“, jer kako je naveo, „ovo je prva Vlada, koja nikada ništa, nije dirigovala Skupštini“.

„Do sada je Vlada bila nadređena Skupštini, a ne obrnuto“, kazao je Krivokapić.

On je kazao da mu je svaka žrtva velika i da odnos prema žrtvama mora da bude takav da onaj ko je „spasio jedan život, spasio je čitav svijet“.

„Ta rezolucija je već na jedan način usvojena 2009. kao deklaracija. Najgore što se dešava na ovim prostorima je to što se te žrtve koje su nenadoknadive za porodice, danas opet koriste u političke svrhe“, naveo je Krivokapić, odgovarajući na pitanje novinara.

„Moj odnos prema Srebrenici je jasan, ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra, iako sam znao da to može biti jedan pokušaj rušenja Vlade, ali meni je bio važniji Sporazum koji sam potpisao sa liderima opozicije od toga koliko će trajati Vlada“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je pomirenje važnije od bilo kakve svađe.

„Jedina poruka je poruka ljubavi, ako toga nema onda ćemo mi trovati generacije, a to nikome nije u interesu“, kazao je Krivokapić.

Crnogorski premijer je kazao da dve države moraju da sarađuju, a dva su prioriteta – rekonstrukcija puta preko Šćepan Polja i, drugi, dogovor da se granice učine koliko je moguće bržim i jednostavnijim, uz smanjenje čekanja.

„Najveći prioritet mora da bude ekonomska saradnja“, istakao je Krivokapić i pozvao turiste iz Bosne i Hercegovine da dođu na letovanje u Crnu Goru.

Predsedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da BiH sa Crnom Gorom nema otvorena pitanja i da fokus saradnje mora biti na ekonomiji.

Cilj je da se, kako kaže, olakša ulazak i izlazak turista i to na zajedničkim graničnim prelazima.

„Ako bude zajedničke volje to bi moglo da se realizuje, ako ne tokom cijele godine onda bar tokom sezone“, kazao je Tegeltija.

Tokom ove godine, dodao je, očekuje potpisivanje ugovora, a u naredne dve do tri i realizaciju rekonstrukcije puta od Sarajeva do Foče.

„Neka prva regionalna posjeta bude svjedočanstvo i primjer kako treba da mijenjamo jedni druge. Treba da razmišljamo o budućnosti, a istoriju ostavimo istoričarima. Zalažemo se za mir, stabilnost i prosperitet, a to možemo ostvariti jedino ako se potpuno okrenemo ekonomiji“, rekao je Krivokapić na sastanku sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i parlamentarcima.

Predstavnici BiH istakli su da posetu vide kao prijateljsku i dobronamernu, a dobre odnose, kako su naglasili, potvrđuje veliki broj sporazuma koji su potpisani ili koji su u pripremi između Crne Gore i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari