Makronov portparol: Istorijski rezultat, Le Penova teši pristalice: Pokrećemo veliku bitku 1Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

“Srećan sam zbog naše zemlje i pozdravljam ovaj rezultat sa zahvalnošću i odgovornošću“, rekao je Gabrijel Atal, portparol vlade Emanuela Makrona nakon što su objavljeni prvi rezultati današnjeg drugog kruga predsedničkih izbora koji pokazuju pobedu aktuelnog šefa države.

“Francuzi su izabrali Makrona umesto Marin Le Pen u drugom krugu. Ovo je istorijski rezultat“, rekao je Atal, “sa istorijskom odgovornošću“.

Kako je naveo, očito je da moramo delovati veoma brzo da zaštitimo Francuze, da krenemo napred po pitanjima kupovne moći i rešavanja problema klimatskih promena. “Odgovornost i zato što smo lucidni u političkom kontekstu”, dodao je.

Anketari su generalno bili veoma blizu u svojim početnim projekcijama za drugi krug večeras.

Evo njihovih projekcija (zvanične rezultate Ministarstvo unutrašnjih poslova će objaviti naknadno):

IPSOS: 58,2 odsto za Makrona, 41,8 odsto za Le Pen.

IFOP: 58 odsto za Makrona, 42 odsto za Le Pen.

OpinionVai: 57,9 odsto za Makrona, 42,1 odsto za Le Pen.

Haris Interaktiv: 58 odsto za Makrona, 42 odsto za Le Pen.

U obraćanju svojim pristalicama koji su negodovali zbog pobede Makrona, Marin Le Pen ih je utešila rečima: “Večeras pokrećemo veliku bitku za parlamentarne izbore. Vodiću ovu bitku zajedno sa Žordan Bardelom i sa svima onima koji su imali hrabrosti da se suprotstave Emanuelu Makronu u drugom krugu, ukratko, sa svima kojima je nacija na srcu“, rekla je Le Pen.

U svom govoru, kandidatkinja krajnje desnice je kritikovala proces glasanja na parlamentarnim izborima (koji takođe ima sistem u dva kruga koji otežava Le Penovoj da dobije mesta).

“Sa zakonodavnim sistemom glasanja koji jača političke tendencije i, kao što znamo, narušava parlamentarnu reprezentativnost, veliki je rizik da vidimo kako Emanuel Makron mehanički preuzima svu izvršnu i zakonodavnu vlast. To je perspektiva koju nijedan patriota, nijedna demokrata ne može prihvatiti.”

Nakon objave Makronove pobede, lider krajnje levice Žan Lik Melanšon, koji je u prvom krugu osvojio treće mesto, nazvao je Makrona “najgore izabranim predsednikom pete republike“ i onim koji “pluta u okeanu uzdržanosti“.

On je pozvao svoje pristalice da “ne odustaju“ i da nastave da glasaju protiv Makrona na junskim parlamentarnim izborima, koje je počeo da naziva “trećim krugom“. Lider krajnje levice nada se da će iskoristiti svoj rekordno visok rezultat u prvom krugu kako bi formirao jaku opozicionu grupu u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta.

Kristijan Jakob, lider konzervativne Republikanske stranke, nazvao je pobedu Makrona “glasom očaja. “Podele su se u velikoj meri povećale“ u poslednjih pet godina Makronovog predsedništva, rekao je Jakob za TV Frans 2.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari