Merkelova i Makron: Rusiji je mesto u Savetu Evrope 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Emanuel Makron i Angela Merkel su rekli Vladimiru Putinu da je „Rusiji onde mesto i naglasili važnost brzog pronalaženja rešenja kako bi ostala u toj organizaciji sa svim pravima i obavezama koji joj pripadaju“, saopštila je Jelisejska palata nakon telefonskog razgovora troje čelnika, prenosi HRT.

Francuska je pre nekoliko dana preuzela predsedavanje Savetom Europe gde ima teški zadatak da tu panevropsku organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava izvuče iz krize s Rusijom. Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 2014. oduzela ruskim izaslanicima pravo glasa želeći tako da kazni Rusiju zbog aneksije Krima. Moskva je odgovorila povlačenjem svojih predstavnika i od 2017. više ne uplaćuje u godišnji budžet Saveta Evrope.

Po pravilima Saveta, zemlja članica koja ne uplaćuje novac u zajednički budžet može biti isključena za dve godine, što bi u slučaju Rusije važilo od juna. To znači da Moskva u junu ne bi učestvovala u izboru novog glavnog sekretata organizacije, što bi za Rusiju značilo odlazak iz Saveta. Ministri su u petak 17. maja u opreznoj izjavi poručili da „žele da (na junskom zasedanju) učestvuju poslanstva svih zemalja članica“.

Emanuel Makron i Angela Merkel su u istom razgovoru pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina da „Rusija učini sve kako bi stvorila uslove za dijalog“ na istoku Ukrajine, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika.

Dvoje čelnika su „istakli da je došao trenutak da se donesu odluke kojima će se prekinuti sukob na istoku Ukrajine koji opterećuje veze Rusije i EU“, navodi se u saopštenju.

Troje čelnika su razgovarali dan nakon stupanja na dužnost novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je nasledio sukob u kojem je u pet godina izginulo gotovo 13.000 ljudi.