Milanović završio posetu BiH, njegove izjave izazvale negodovanje 1Foto: BETA/Zoran KRESIC/MO

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u trodnevnoj poseti BiH, danas je stigao u Tomislavgrad.

Milanović će se u Tomislavgradu, kako je najavljeno, sastati sa načelnikom opštine, kao i predsednikom Vlade Kantona 10.

Posetiće i Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada.

Trodnevnu posetu BiH, hrvatski predsednik završiće u Livnu, gde će se sastati s gradonačelnikom i predsednikom županijske vlade.

Prethodnih dana Milanović je posetio Mostar, Vitez i Ljubuški, delove BiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Njegova izjava da neće službeno posetiti Sarajevo sve dok dok Hrvati u BiH ne dobiju pravo da biraju svog člana Predsedništva BiH, izazvala je polemike u političkim krugovima, posebno u Federaciji BiH.

Milanović smatra da aktulni hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić „nije predstavnik hrvatskog naroda“, dodavši da hrvatskog člana Predsedništva BiH moraju birati građani hrvatske nacionalnosti.

Takav stav su podržali iz HDZ BiH, dok iz SDA smatraju da to nije dobra poruka i da je to mešanje u unutrašnja pitanja BiH.

Iz HDZ BiH podržavaju Milanovićeve stavove o hrvatskom pitanju u BiH

Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je da ne vidi ništa problematično u poseti predsednika Hrvatske Zorana Milanovića BiH i da smatra da Milanović ima ispravan politički stav.

„Reč je o predsedniku susedne države koji ima svoj politički stav, a lično mislim da je taj stav ispravan“, rekao je Čolak novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, postoje i drugačija mišljenja i ona su legitimna.

Milanović boravi u trodnevnoj poseti BiH, a pre dva dana u Vitezu je izjavio da neće službeno posetiti Sarajevo sve dok dok Hrvati u BiH ne dobiju pravo da biraju svog člana Predsedništva BiH.

On je ponovio da aktulni hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić „nije predstavnik hrvatskog naroda“, dodavši da hrvatskog člana Predsedništva BiH moraju birati građani hrvatske nacionalnosti.

„Milanović zastupa jedinstven stav nas koji participiramo u političkom životu BiH u ime hrvatskog naroda u Hrvatskom narodnom saboru“, kazao je Čolak.

On je dodao da je „konačno došlo vreme da i Hrvati imaju, ne samo pravo nego i mogućnost da izaberu svog člana Predsedništva BiH, kao što to imaju druga dva naroda“.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo izjavila je da „nije dobro što se predsednik Hrvatske Zoran Milanović nije sastao sa članovima Predsedništva BiH“.

Ona je ocenila da „nije dobra poruka“ Milanovićev stav da ne misli službeno posetiti Sarajevo „dok se ne reši takozvano hrvatsko pitanje u BiH“.

„Mislim da to nije dobra poruka i mi u BiH sami treba da rešavamo ta pitanja, a ne pod pritiskom susednih država“, navela je Čolo.

Prema njenim rečima, ukoliko je BiH suverena zemlja, onda Milanović ne može postavljati ultimatume.