Ministar BiH podnosi izveštaj o okupljanju četnika u Višegradu 1Ilustracija Višegrad Foto: Pixabay/George Nick

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine biće dostavljen izveštaj vezan za okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u nedelju u Višegradu, potvrdio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je u nedelju osudio okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu i najavio da je danas imao sastanke vezane za sve što se desilo.

„Dogovor je da ćemo sve događaje zadokumentovati. Dakle, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se jučer čulo u Višegradu. Zatim, da ćemo o tome u narednih nekoliko dana dostaviti izveštaj Tužilaštvu BiH. Očekujemo reakciju Tužilaštva BiH“, rekao je Mektić.

Kako kaže, sastanak je održao s predstavnicima nadležnih agencija koje će dokumentovati sve što se dešavalo na okupljanju.

On je istakao da je Ministarstvo sigurnosti BiH spremno da u skladu sa svojim nadležnostima i po naredbi Tužilaštva BiH postupa u tom slučaju.

Kako kaže, Tužilaštvo BiH moraće da donese odluku da li će pokretati istragu ili neće.

„Postoji razna vrsta paradoksalnih situacija vezanih za sve ovo“, naveo je Mektić govoreći o tome da se neke stvari moraju postaviti na pravo mesto u smislu zakonskih rešenja i postupanja institucija.

Ministar BiH podnosi izveštaj o okupljanju četnika u Višegradu 2
Foto:vikipedija

„Ako Ministarstvo pravde da dozvolu nekome i donese rešenje o upisu određenog udruženja u registar udruženja, onda ja nemam nikakvog načina da utičem na to. Ako nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova dozvoli okupljanje, šta onda da Ministarstvo sigurnosti BiH učini“, upitao je Mektić.

„Strah me od postrojavanja i pesama koje najavljuju ‘pakao i krvavu Drinu'“

Predsednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić izjavila je danas da je okupljanje članova Ravnogorskog pokreta u Višegradu podseća na 1992. godinu i da ju je strah od takvih postrojavanja i pesama koje najavljuju „pakao i krvavu Drinu“.

„Ovo je strašno, posebno za povratnike. Živim u Srebrenici i znam kako je tamo biti nakon rata i svega onoga što se dešavalo. Iako tamo nema četničkih postrojavanja onakve vrste, nas je zaista strah. Nadležni ništa ne preduzimaju, a jučerašnja pesma direktna je pretnja da će se genocid ponoviti“, rekla je Ćatić.

Uplašena je i potpredsednica spomenutog udruženja Nura Begović koja smatra da bi trebalo zabraniti delovanje udruženja poput Ravnogorskog pokreta, prenosi portal Klix.

Predsednik Udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković kaže da su građani BiH dobro uvideli šta znači četnička struktura, ruka i namera.

„Juče su u onoj meri pokazali koliko su jaki. U suštini, radi se o organizovanim vojnim jedinicma. Posebno me zabrinjava inertnost bh politike, pre svega bošnjačke politike u BiH, jer nema dovoljno interesa i inicijative kada je u pitanju podrška i zaštita žrtava agresije na našu zemlju. Jednostavno, prepuštamo situaciju kao i 1992. godine“, rekao je Mešković.

On navodi da četničke pesme koje su se čule u Višegradu zapravo nisu neka nova pojava, ali da u ovom trenutku posebno iznenađuje izostanak decidne reakcije nadležnih, odnosno organa bezbednosti i pravosudnih institucija.

„Oni bi trebalo da spreče te aktivnosti i zabrane takva i slična javna okupljanja. Vi ideologiju četnika bilo kojim zakonom nećete moći izbaciti od mnogih u BiH, ali moramo pronaći mehanizme i načine za sprečavanje javnih delovanja“, zaključio je Mešković.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.