sarl miselFoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na svom Tviter nalogu da je postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU.

„Ovo odmah pokriva više od 2/3 ruskog uvoza nafte, smanjujući ogroman izvor finansiranja njene ratne mašine. Maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat“, naveo je.

Kako je napisao, ovaj paket sankcija uključuje i druge teške mere – izbacivanje iz SWIFT sistema najveće ruske banke Sberbank, zabranu još tri ruska državna emitera i sankcionisanje pojedinaca odgovornih za ratne zločine u Ukrajini. Dopisnik N1 iz EU javio je ranije u ponedeljak da će biti sankcionisani pojedinci koje EU smatra odgovornima za razaranje Marijupolja ili masakra u Buči, ali i patrijarh Kiril.

U Briselu je u toku samit lidera Evropske unije, posvećen Ukrajini i posledicama ruske agresije na tu zemlju.

Osim sankcija, lideri država članica EU razgovaraju o pomoći za rekonstrukciju Ukrajine koja bi do kraja godine mogla da dosegne devet milijardi evra, pitanje rastuće inflacije i sve viših cena energenata, ali i kako odblokirati ukrajinske zalihe hrane i transportovati ih, pre svega u afričke države, preko i uz pomoć EU. Poseban tema biće pitanje bezbednosti Evrope i kako je ojačati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari