NATO odbio zahtev Rusije za povlačenje vojnika iz Rumunije i Bugarske 1Oana Lungesku Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

NATO je odbacio zahtev Rusije da povuče snage iz Rumunije i Bugarske dok se nastavljaju diplomatski napori za smirivanje tenzija nakon što je Moskva rasporedila gotovo 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom.

„NATO neće umanjiti svoju sposobnost da se uzajamno štiti i brani, uključujući prisustvo trupa u istočnom delu Saveza“, saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungesku (Lungescu).

Moskva je zatražila pravno obavezujuće garancije od Alijanse da će taj blok obustaviti širenje i vratiti se u granice iz 1997. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije tokom dana saopštilo da bezbednosne garancije koje Moskva traži od Zapada obuhvataju povlačenje snaga NATO-a iz Rumunije i Bugarske

Odgovarajući na pitanje šta bi to konkretno značilo za Bugarsku i Rumuniju, koje su ušle u NATO 1997. godine, Ministarstvo je saopštilo da Rusija želi da iz tih zemalja budu povučeni svi strani vojnici, oružje i ostala vojna oprema.

NATO je odbacio taj zahtev i napomenuo da bi tako nastale članice Alijanse prvog i drugog reda, što je za taj savez neprihvatljivo.

U Rumuniji je stacionirano oko 1.000 američkih vojnika, 140 italijanskih i 250 poljskih, dok Bugarska ima sporazum sa SAD da prihvati 2.500 vojnika sa maksimumom od 5.000 u periodima rotacije osoblja.

Rusija je ove svoje zahteve izložila na dan kada su u Ženevi o Ukrajini razgovarali ruski i američki šefovi diplomatije Sergej Lavrov i Entoni Blinken (Anthony).

Vašington optužuje Moskvu da priprema novu invaziju na Ukrajinu, bivšu sovjetsku zemlju koja je postala prozapadna sa ambicijom da se pridruži NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.