Naučnici našli prvi slučaj ponovne infekcije korona virusom u Hongkongu 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Naučnici u Hongkongu objavili su danas da su otkrili prvi slučaj ponovne infekcije kovid-19, dok stručnjaci naglašavaju da je suviše rano donositi zaključke o daljem razvoju pandemije na osnovu jednog slučaja.

Radi se o zdravom 33-ogodišnjem muškarcu koji je ponovo zaražen korona virusom četiri i po meseca posle prvog puta.

„Taj slučaj pokazuje da ponovna infekcija može da se dogodi samo nekoliko meseci posle izlečenja od prve infekcije“, navelo je u saopštenju odeljenje mikrobiologije Univerziteta Hongkong.

Prema naučnicima genetska analiza je pokazala da su ove dve uzastopne infekcije istog pacijenta izazvane sa dva različita soja virusa SARS-CoV-2, koji izaziva kovid-19.

„Naši rezultati ukazuju da SARS-CoV-2 može da opstaje u stanovništvu kao što je slučaj sa drugim korona virusima koji izazivaju običnu prehladu, čak i kod pacijenata koji su stekli imunitet“, navode istražitelji sa hongkonškog univerziteta.

Oni su ocenili da pošto imunitet ne može dugo da traje posle infekcije treba da se predvidi vakcinacija i za ljude koji su bili inficirani.

Pacijent, muškarac od 33 godine iz Hongkonga, bio je pozitivan na korona virus prvi put 26. marta pošto je pokazivao simptome, kašalj, glavobolju, bol u grlu, temperaturu.

Posle izlečenja bio je negativan na testu za korona virus dva puta. Ali, 15. avgusta on je ponovo testiran pozitivno, međutim ovog puta nije imao nikakve simptome. Zaraza je otkrivena zbog obaveznog testa na aerodromu u Hongkongu kad se vratio iz Španije preko Velike Britanije.

„Malo je verovatno da kolektivni imunitet može da eliminiše ovaj virus, mada je moguće da naredne infekcije budu manje jake od prve, kao što je bio slučaj sa ovim pacijentom“, napisali su istraživači u studiji.

Pitanje imuniteta i kovida-19 obavijeno je mnogim neizvesnostima, navodi agencija Frans pres. Međutim stručnjaci upozoravaju da se kloni brzih zaključaka i da je teško doneti definitivne zaključke na osnovu jednog slučaja.

„S obzirom na broj infekcija u svetu jedan slučaj ponovne infekcije nije toliko iznenađenje“, rekao je doktor Džefri Baret iz Instituta Velkam Sanger (Wellcome Sanger Institute).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Naučnici našli prvi slučaj ponovne infekcije korona virusom u Hongkongu”

  1. Ovi nasi objavljivase da kod nas postoje osobe kojima se treci put vraca korona!? Da su oni nasi junaci jer im korona ne moze nista.

  2. Ma kakve to gluposti objavljuju mediji.Kao lekar mogu da vam kažem iz svog okruženja da sam imala dokazan slučaj ponovne infekcije koronom oko 4-5meseci posle prve.Takodje su već naučnici objavili da je to moguće.Mediji i politika manipulišu narod ali nisu baš svi ovce odavno je većini jasno kako je svaka nesreća iskorišćena za nečiji profit.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.