Nemačka: više od milijardu evra direktne vojne pomoći Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/Andreas Gora / POOL

Nemački kancelar Olaf Šolc je odobrio ukupno dve milijarde evra za dodatnu vojnu pomoć. Od toga, samo za Ukrajinu – znatno više od milijardu evra.

Pritisak na kancelara Olafa Šolca i nemačku vladu da se Ukrajini pruži veća vojnu pomoć poslednjih dana je stalno rastao i iz redova političara vladajuće koalicije. Sada je Šolc reagovao i najavio da je osigurao ukupno dve milijarde evra dodatne vojne pomoći – od čega će znatno više od milijardu evra ići dirketno Ukrajini, javlja prvi program nemačke televizije ARD.

Dodatna sredstva

Ukrajinci taj novac mogu koristiti za kupovinu oružja koje žele – uz konsultacije sa SAD i drugim partnerima.

Ako kupe oružje iz Nemačke, izvoz mora odobriti savezni ministar ekonomije Robert Habek. 400 miliona evra iz paketa je namenjeno European Peace Facility, koji kupuje oružje za Ukrajinu. Preostalih 400 miliona evra je za druge zemlje.

Ove dve milijarde evra za nabavku oružja za Ukrajinu nisu deo već ranije najavljenog posebnog fonda za modernizaciju Bundesvera od 100 milijardi evra, već se radi o dodatnom novcu, povećanju ovogodišnjeg budžeta.

Ministar finansija Kristijan Lindner potvrdio je tu odluku u petak uveče. „Medijski izveštaji su tačni“, napisao je on na Tviteru. „Kancelar Šolc je blagovremeno zatražio povećanje“ buždeta.

Zahtevi Ukrajine

Ukrajina od nemačke Vade nerpestano traži da joj isporuči teško oružje, uključujući i tenkove. Tako je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak (14.4.) u jednom intervjuu nemačkoj televiziji zatražio od Šolca brzu isporuku nemačkog oružja.

„Nadam se da će Šolc doneti pozitivnu odluku“, rekao je Kuleba dodajući da argumenti protiv isporuke tog oružja nisu čvrsti. Protivnici isporuke teškog naoružanja Ukrajini uglavnom kao razlog navode opasnost dalje eskalacije rata, eventualno i van granica Ukrajine.

Pritisak na Šolca

Šolc je do sada na ove zahteve reagovao vrlo suzdržano, što je u Nemačkoj izazivalo sve veće nezadovoljstvo. Tako je kancelar nedavno bio otvoreno kritikovan zbog svog neodlučnog stava od strane koalicionih partnera Liberala (FDP) i Zelenih, a sve je više kritičnih glasova stizalo iz iz kancelarove Socijaldemokratske stranke

„Kancelar je problem“, izjavio je za magazin Spiegel predsednik Evropskog odbora nemačkog parlamenta Anton Hofrajter iz stranke Zelenih. „Nemačka mora preuzeti odgovornost u Evropi – a tu je pre svega kancelar na potezu“, rekao je Hofrajter i dodao da se, bez obzira u koje evropske zemlje putuje, uvek susreće s pitanjem: Gde je Nemačka?.“

I savezni ministar ekonomije zagovara povećanje isporuka oružja Ukrajini. „(Njima) mora stići više oružja“, rekao je političar iz stranke Zelenih.

„Sada treba brzo delovati“

I Liberali su poslednjih dana optuživali Šolca da suviše okleva. „Sada treba vrlo brzo delovati“, rekla je njihova stručnjakinja za vojna pitanja Marie-Agnes Štrak-Cimmerman s obzirom na novu rusku ofanzivu velikih razmera koja se priprema na istoku Ukrajine.

A socijaldemokratski stručnjak za spoljnu politiku Mihael Rot upozorava da „ako Rusija pobedi u ovom ratu protiv Ukrajine, tada postoji rizik od novih vojnih sukoba u Moldaviji, Gruziji i verovatno i na zapadnom Balkanu“. I on se stoga zalaže za veći angažman Nemačke u ukrajinskm ratu.

Šolca je oštro napao i vođa demohrišćanske opozicije Friedrih Merc. Njegovo neodlučno ponašanje ugrožava „jedinstveni stav cele međunarodne zajednice prema Rusiji“, rekao je Merc za Frankfurter algemajne cajitung.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari