Foto: FoNet/AP

Krvavi vatreni obračuni godinama su svakodnevica u američkom gradu sa najviše Srba. Samo tokom prošlog vikenda, dok je proslavljan nacionalni praznik Dan nezavisnosti, na ulicama Čikaga dogodilo se više od 100 pucnjava u kojima je ubijeno 15 ljudi, a više ranjeno, navodi list.

Nezapamćeno nasilje toliko je uzelo maha da je reagovao i predsednik SAD Donald Tramp, koji je pre nekoliko dana odlučio da pošalje „federalnu armiju“ kao pojačanje sa čak 1.300 oficira.

Srpkinja koja živi i radi u Čikagu kaže da je ceo grad podeljen i da se vrlo dobro zna gde ne sme da se ide.

„Dešava se da stradaju i nedužni ljudi samo zato što se nađu na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme. Bande često pucaju nasred ulice, pa je tako stradala i jedna trudnica. U neke kvartove Čikaga ne bih otišla ni za živu glavu“, rekla je ona Blicu.

Ozloglašena četvrt Sautsajd postala je problem još osamdesetih godina, kada je većina stanovništva ostala bez posla nakon zatvaranja čeličana i fabrika. Od tada, krv se svakodnevno proliva na ulicama, a o lokalnim bandama snimljen je i dokumentarac „Gangs of Chicago South Side“.

Najviše ubistava dogodi se petkom i subotom kada prosečno izbije oko tridesetak pucnjava, od kojih dve, tri budu sa smrtnim ishodom.

„Sve zavisi i od temperature. Što je toplije, više ima ubistava i nasilja, koje je počelo da se širi i u sam centar grada, Zlatnu milju, gde su najskuplje radnje, hoteli i stanovi. Kriminal je možda isti kao i u Srbiji, ali je razlika u broju stanovnika. U Čikagu živi 2,72 miliona ljudi“, rekao je Novaković.

U Čikagu se dogodi najviše ubistava u Americi, a samo 21 odsto slučajeva bude rešen.

„Kolege mi kažu da ni sedamdesetih godina, kada je kriminal bio na vrhuncu, nije bilo ovako kritično stanje“, dodao je Novaković.

Skoro sva ubistva dešavaju se u delovima grada koji su pod kontrolom Afroamerikanaca i meksičkih bandi.

„Prodaju sve vrste droga koje možete da zamislite, pa do vatrenog oružja, prostitucija… Uglavnom se pucnjave i ubistva dešavaju zbog teritorija koje kontrolišu ili koje hoće da preotmu od drugih bandi, ali i zbog međusobnih osveta. To su male teritorije od jedan do tri gradska bloka, a svaku kontroliše druga banda. One ponekad sklope primirje i zajedno rade, ali to ne traje dugo“, kaže Novaković.

Vrtoglav porast kriminala pripisuje se najviše promenama zakona o kupovini i nošenju oružja. Doskora je Čikago bio jedini grad u SAD gde niko osim policije nije smeo da poseduje pištolje.

„Nedavno su promenjeni gradski zakoni, koji su vezali ruke policiji. Drugi veliki faktor je nezaposlenost, naročito mladih, i to u celoj Americi. I ako nađu posao, plate su male, oko deset dolara na sat, a ako prodaju paketiće droge na ćošku, dnevno mogu da zarade između 4.000 i 10.000 dolara“, istakao je Novaković.

Kritičnom stanju su doprineli i nepovoljni komentari prošlog predsednika Amerike, koji su doveli do netrpeljivosti prema policiji.

Srbin Vladan Novaković započeo je karijeru 1996. godine i bio je prvi koji nije bio rođen u Americi, a postao je čikaški policajac.

„Takođe sam bio prvi srpski policajac u Dalasu. Želeo sam jednostavno da vidim kako oni rade i funkcionišu. Trenutno radim u specijalnoj jedinici i obožavam svoj posao“, rekao je Novaković Blicu.