Novinarka podnela tužbu protiv Trampa: Tvrdi da ju je silovao u svlačionici luksuzne robne kuće na Menhetnu 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novinarka E. Džin Kerol, koja je ranije optužila bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za silovanje, podnela je tužbu protiv njega u Njujorku.

Tužba novinarke E. Džin Kerol, prenosi RTS, usledila je samo nekoliko minuta pošto je stupio na snagu novi državni zakon, koji omogućava žrtvama seksualnog nasilja da tuže zbog napada koji su se desili pre nekoliko decenija.

Advokat novinarke Kerol podneo je pravna dokumenta elektronskim putem pošto su privremeno, na godinu dana, ukinuti uobičajeni rokovi za tužbu zbog seksualnog napada, objavio je AP.

Kerolova traži kompenzaciju i kaznenu odštetu za bol i patnju, psihičke povrede, gubitak dostojanstva i narušavanje ugleda.

Dugogodišnja kolumnistkinja za savete magazina El Džin Kerol prvi put je optužbe za silovanje objavila u knjizi iz 2019. godine, navodeći da ju je Tramp silovao u svlačionici luksuzne robne kuće na Menhetnu 1995. ili 1996. godine.

Tramp je odgovorio na navode iz knjige rekavši da se to nikada nije moglo dogoditi, jer Kerol „nije njegov tip žene“.

Trampove primedbe navele su Kerol da podnese tužbu za klevetu protiv njega, ali ta tužba je na apelacionim sudovima. Sudije odlučuju da li je predsednik zaštićen od pravnih tužbi za komentare date dok je obavljao tu funkciju, podsetila je američka agencija.

Kerol je ranije bilo onemogućeno na osnovu državnog zakona da tuži zbog navodnog silovanja, jer je prošlo previše godina od incidenta.

Novi zakon države Njujork, međutim, daje žrtvama seksualnih napada koje su propustile rokove u vezi sa zastarelošću, drugu priliku da podnesu tužbu.

Trampa su za seksualno neprimereno ponašanje optužile brojne žene čiji se navodi protežu decenijama.

Tramp je, kao i u slučaju novinarke Kerol negirao sve navode, odbacivši ih kao „lažne vesti“, politička blaćenja i zavere.

Mnoge optužbe pojavile su se pred Trampovu predsedničku pobedu 2016. godine. Tramp se zarekao da će ih sve tužiti, ali to do sada nije učinio.

Umesto toga, neke od žena koje su optužile Trampa tužile su njega. Dve od njih podnele su tužbu za klevetu protiv Trampa zato što ih je nazvao lažovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.