Oproštajni govor u Čikagu: Barak Obama Foto: KAMIL KRZACZYNSKI

Uticaj naših rivala, poput Rusije i Kine, na međunarodnoj areni ne može da se poredi sa našim. To će tako i ostati ukoliko ne odustanemo od onoga što smo svih ovih godina branili i ne pretvorimo se u još jednu običnu veliku zemlju koja maltretira svoje manje komšije, rekao je Obama, preneo je Sputnik. Obama je u na trenutke emotivnom govoru upozorio na mogućnost slabljenja demokratskih vrednosti u SAD i svetu, što, kako je ocenio, može rezultirati građanskim i međunarodnim ratovima.

Pored toga, Obama je izjavio da svetskom poretku, koji počiva na ideji vladavine prava, prete fanatici poput islamskih ekstremista i diktatora koji se nalaze na vlasti u mnogim zemljama.

Prema njegovom mišljenju, te pretnje predstavljaju daleko veću opasnost za SAD nego bilo kakav minirani automobil ili raketa.

Odlazeći američki predsednik je, takođe, izrazio uverenje da će teroristička organizacija Islamska država biti uništena. Niko ko preti Americi neće biti bezbedan, kazao je Obama, koji će funkciju predsednika SAD 20. januara predati novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu.