Foto: Fonet/AP

Papa je održao misu za 70 zatvorenika u tvrđavi Paliano iz 16. stoleća koja se nalazi oko 75 kilometara južno od Rima.

Tokom ceremonije oprao je i poljubio desna stopala 12 zatvorenika, što simbolizuje Hristov gest poniznosti pred 12 apostola noć pre svoje smrti. Taj zatvor visoke bezbednosti gotovo u potpunosti namenjen za zatvorenike koji su u Italiji poznati kao „saradnici pravde“, odnosno za one koji su pristali da svedoče za državu a protiv bivših šefova i zbog toga imaju posebnu zaštitu.

Tokom 80 i 90. godina prošlog stoljeća u Palianu su bili smešteni pripadnici gerilske grupe Crvenih brigada, a sadašnji „saradnici pravde“ su većinom bivši članovi tri italijanske grupe organizovanog kriminala – Koza Nostre, Kamore i ‘Ndranghete.

Vatikan je objavio da ju, među 12 uključenih u ceremoniju pranja nogu bile i tri žene i muslimanu koji je odlučio preći na hršćanstvo i koji će biti kršten u junu. Desetero je bilo iz Italije, jedan iz Albanije, jedan iz Argentine, domovine papa Franje.

Prethodnici papa Franje su misu za Veliki četvrtak držali u raskošnim ambijentima u Vatikanu ili rimskoj bazilici. Papa Franja je nakon stupanja na dužnost promenio tu tradiciju kako bi naglasio važnost služenja siromašnim, bolesnim i pritvorenim. Ta je promena izazvala bes tradicionalista jer su apostoli bili muškarci, ali papa je naglasio da ta ceremonija mora biti otvorena za „sve pripadnike Božjeg naroda“.

Njegova poseta bila je zatvorena za javnost i medije jer većina zatvorenika ne sme biti snimana ili fotografisana. „Svi smo grešnici. Svi imamo nedostatke“, poručio im je papa na misi koju je prenosio Radio Vatikan.

Perući im noge, papa je rekao da je spreman „raditi kao rob kako bi posejao ljubav među njima“ i pozvao ih da si međusobno pomažu, prenose agencije.