Papa: Prihvatiti siromašne i strance 1Foto: EPA/Georgio Onorati

Pontif je proveo popodne sa zajednicom Sveti Eđidio (Sant’Egidio), koja je posredovala u mirovnim sporazumima u Africi i pomogla ratnim izbeglicama da dođu sigurno u Italiju.

Organizacija slavi 50. godišnjicu osnivanja. „Od kako je vaša zajednica rođena, svet je postao globalan“, rekao je papa prilikom obraćanja volonterima Svetog Eđidija u drevnoj bazilici Santa Maria Trastevere, gde je zajednica sklanjala beskućnike u naročito hladnim noćima.

„Ali za mnoge ljude, posebno siromašne, podignuti su novi zidovi „, rekao je Franjo. „Raznolikost je prilika za neprijateljstvo i konflikt. Globalizacija solidarnosti i duha čeka da bud izgrađena“.

Zajednica Sveti Eđidio je pomogla posredovanjem u mirovnom sporazumu da se okončaju borbe u Mozambiku tokom devedesetih i radila je na uspostavljanju nacionalnog pomirenja u Centralnoafričkoj Republici, Gvineji Konakri, Libiji i Nigeru.

Srčano su se odazvali papinom pozivu da pomognu izbeglicama, aranžirajući avionske letove kako bi iz Sirije doveli ratne izbeglice na „humanitarne koridore“ za Italiju.

„Ovdje postoji velikodušnost i otvoreno srce za sve, bez razlikovanja“, rekao je Francis dobrovoljcima.

Tokom svog petogodišnjeg ponitikata, Franjo je ohrabrio obične građane i svetske lidere da dočekaju novopridošle i poklone pažnju onima koji su već na marginama vlastitog društva.

NJegov stav se sučelio sa promenljivim političkim plimama u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Franjo je opisao svet kao „često nastanjen strahom“.

„Naše vreme se suočava s velikim strahom jer se susreće sa ogromnim dimenzijama globalizacije“, rekao je. „I strah se često okreće protiv ljudi koji su stranci, različiti, siromašni, kao da su neprijatelji“, javlja AP.