Severna Koreja i Amerika oprečno o okončanim razgovorima o nuklearnom razoružavanju 1Foto: EPA

Razgovori o nuklearnom razoružanju između SAD i Severne Koreje završeni su u subotu u Pjongjangu, a severnokorejski režim optužuje Vašington da ima „gangsterski mentalni sklop“ i upozorava na „još jednu tragediju“ ako pregovori propadnu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je odgovorio da ako su SAD gangsterske, onda je i ceo svet, pošto ima iste zahteve da Severna Koreja okonča svoj program nuklearnog razoružanja. On je naglasio da će sankcije ostati na snazi sve dok Pjongjang ne završi proces razoružanja.

Pjongjang je, međutim, jasno stavio do znanja da nema nameru da sprovede sveobuhvatno nuklearno unilateralno razoružanje za koje je američki predsednik Donald Tramp tvrdio da je ishod njegovog samita od 12. juna sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru, piše Gardijan.

Odbacujući pristup SAD pregovorima, režim u Pjongjangu je predstavio svoju pregovaračku poziciju najdetaljnije do sada, ukazujući da bi obe strane mogle da preduzmu mere za izgradnju poverenja, uključujući predlog da se zamrzne proizvodnja interkontinentalnih balističkih raketa i zahtev za zvanično proglašenje kraja Korejskog rata od pre 65 godina. U podužem saopštenju iz severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova u subotu razgovori u prethodna dva dana između američke i severnokorejske delegacije su ocenjeni kao „žalosni“.

To saopštenje, ukazuju agencije, u direktnoj je suprotnosti s pozitivnim procenama Pompea, koji je predvodio delegaciju SAD. Odlazeći iz Pjongjanga i uputivši se u Tokio, Pompeo je rekao da su dve delegacije ostvarile napredak po pitanju „gotovo svih centralnih pitanja“, a da kada je o nekim pitanjima reč „ostvaren je priličan napredak“. Govoreći kasnije u Tokiju zajedno s japanskim i južnokorejskim ministrima spoljnih poslova, Pompeo je naglasio da je režim u Pjongjangu prihvatio to da će morati da potpuno razmontira svoj program nuklearnog naoružanja. „Od sistema za naoružanje, preko fisionog materijala, do objekata za proizvodnju, to je široka definicija denuklearizacije i oni to nisu osporavali“, rekao je Pompeo.

Nasuprot tome, u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su nade o napretku koje su pojačane nakon sastanka Kima i Trampa u Singapuru raspršene jednostranim pristupom Pompeove delegacije. „Američka strana je samo predstavila svoj unilateralni gangsterski zahtev za denuklearizaciju, tražeći samo potpuno, proverljivo i nepovratno razoružanje (CVID), deklaraciju i verifikaciju, a sve to se kosi s duhom samita i razgovora u Singapuru“, navodi se u saopštenju. Takođe se dodaje da Pompeov tim nikada nije pomenuo „režim mira na Korejskom poluostrvu“, što za Pjongjang znači i smanjenje vojnih obaveza SAD prema Južnoj Koreji i zvanično proglašenje mira. „Mislili smo da će američka strana predstaviti konstruktivan predlog koji je nadahnut duhom samita i razgovora SAD i Severne Koreje. Ali naša očekivanja i nade su bile tako naivne da su glupe. Izgleda da su SAD pogrešno shvatile našu dobru volju i strpljenje. SAD prave fatalnu grešku ako misle da idu toliko daleko da smatraju da će Severna Koreja bila prinuđena da prihvati zahteve koji odražavaju njihov gangsterski mentalni sklop“, navodi se u saopštenju MSP-a i dodaje:“I dalje imamo dobru volju prema predsedniku Trampu.“ Ako pregovori propadnu, „to će konačno navesti obe strane da traže drugo rešenje i nema garancija da to neće rezultirati još jednom tragedijom.“

Pompeo se juče sastao s japanskim premijerom Šinzoom Abeom, s kojim je razgovarao o pregovorima u Pjongjangu. Govoreći na početku sastanka u svojoj rezidenciji u Tokiju, Abe je odao poštovanje prema „snažnom rukovodstvu“ koje je Pompeo pokazao u Pjongjangu. „Ovo zaista pokazuje neraskidivu sponu savezništva SAD i Japana“, rekao je japanski premijer. Pompeo je kasnije ponovio da sankcije ostaju na snazi sve do „konačne“ denuklearizacije Severne Koreje.

Izgleda da su razgovori u Pjongjangu, ocenjuje Gardijan, ukazali na ogroman jaz u načinu na koji Trampova administracija i Pjongjang interpretiraju ishod samita u Singapuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.