Po nalogu tužilaštva i suda policija CG oduzela mercedes Dušku Šariću 1Duško Šarić Foto arhiva: rtcg.me

Policija je oduzela blindirani “mercedes” G klase od Pljevljaka Duška Šarića (41), kako bi proverila da li je legalno nabavljen i da li je eventualno korišćen u izvršenju krivičnih dela, potvrđeno je Vijestima u Upravi policije Crne Gore.

Mlađem bratu osušenog narsko-dilera Darka Šarića automobil je oduzet juče po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva.

U Upravi policije nisu precizirali da li je to učinjeno u nekoj konkretnoj istrazi i kojoj eventualno.

”Uz dobijenu naredbu suda izvršen je pretres automobila, koji nije registrovan na tu osobu. U toku su provere legalnosti automobila, a pretres je urađen u cilju eventualnog pronalaska određenih tragova izvršenja krivičnog djela”, kazali su iz Uprave policije.

Prema saznanjima Vijesti, policajci su juče zaustavili automobil u kom je bio Šarić, nakon čega je mercedes registarskih oznaka PG-FK 051 privremeno oduzet i parkiran iza zgrade podgoričkog Centra bezbednosti, gde su ga pretresli inspektori.

Mlađem bratu Darka Šarića, Dušku i Jovici Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje 19.300.000 eura.

Vrhovni sud ih je aprila 2018. godine pravosnažno oslobodio tih optužbi.

Sudije su tada potvrdile presudu kolega iz Apelacionog, koje su konstatovale da je bankarsko-finansijskim veštačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Tu odluku Apelacioni sud doneo je spetembra 2017. godine. To je bila četvrta presuda Pljevljacima, doneta nakon sedam godina sudskog postupka i tri osuđujuće presude.

Postupak pred tim sudom počeo je nakon što su sudije Apelacionog ukinule i treću osuđujuću presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom su Šarić i Lončar bili osuđeni na pet i po godina zatvora.

Optuženi su od početka negirali krivično delo koje im se stavljalo na teret.

Poslednja osuđujuća presuda donesena je februara 2015. godine, kada su Pljevljaci osuđeni na po pet i po godina zatvora i obavezani da u državni budžet uplate milione – Šarić 13,617.019.083, a Lončar 5,736.859 evra.

Nakon prve oslobađajuće, a četvrte po redu presude, Duško Šarić je za Vijesti rekao da je da je sudijama bjelopoljskog Višeg suda bila bitnija činjenica da je on brat čoveka optuženog za šverc tona kokaina, nego da utvrde istinu.

“Konačno je neko smogao hrabrosti da donese ispravnu odluku, jedinu koja odgovara istini da nismo počinili krivično djelo koje nam se stavljalo na teret… Presuda potvrđuje ono što smo tvrdili od prvog dana: da smo poslovali zakonito i da je legalno stečen svaki cent za čije pranje su nas optuživali”, kazao je tada Šarić: „Pitanje je zbog čijih pogrešnih odluka smo bili u zatvoru, zbog čijih odluka smo mi i naše porodice godinama trpeli medijski progon, ali i zbog čijih namernih ili nenamernih grešaka su propali naši poslovni planovi, od kojih je Crna Gora mogla da ima samo dobit.”

Šarićevom starijem bratu Darku u Beogradu se u dva odvojena postupka sudi zbog šverca 5,7 tona kokaina i pranja više od 20 miliona evra.