Foto: EPA/ YONHAP JoongAng

Tom planu oštro se suprotstavlja Severna Koreja, ali i Rusija i Kina, koje razmeštanje sistema moćnih radara vide kao bezbednosnu pretnju, preneo je AP.

Vašington i Seul tvrde da se radi o odbrambenom sistemu koji nije pretnja za Moskvu i Peking.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje potvrdilo je da je raspoređivanje sistema THAAD počelo u selu Sondžu, a biće završeno za mesec-dva, navodi južnokorejska agencija Ronhap, prenosi Sputnjik.

Vašington i Seul su se dogovorili da instaliraju sistem THAAD u Južnoj Koreji u julu 2016. godine, uz obrazloženje da postoji pretnja od severnokorejskih raketa.

Severnokorejska Državna agencija KSNA objavila je ranije danas da je lansiranje četiri balističke rakete predstavljalo vežbu za napad na američke baze u Japanu. 

Sistem PVO u Koreji je pretnja

Moskva
Američko raspoređivanje sistema protivraketne odbrane u Južnoj Koreji je još jedan izazov Rusiji, a severnokorejsko testiranje raketa je samo izgovor za taj korak Vašingtona, izjavio je danas predstavnik Komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.

To je još jedan izazov Rusiji i mi ćemo reagovati. Generalštab će analizirati situaciju, izvući zaključke i dati rukovodstvu zemlje odgovor na tu pretnju, rekao je Ozerov, prenosi Sputnjik.

Pod plaštom severnokorejske pretnje oni žele, ako ne da stegnu prsten oko Rusije, onda u najmanju ruku da je opkole sa svih strana, ocenio je Ozerov, podsetivši da je Vašington davno govorio da želi da pojača južnokorejsku grupu protivraketne odbrane.

Ranije danas je južnokorejska agencija Renhap objavila da su SAD počele da raspoređuju protivraketne sisteme THAAD u Južnoj Koreji.

Peking se protivi PVO sistemima

Peking
Zvanični Peking je najavio uvođenje mera zbog razmeštanja američkih protivraketnih sistema u Južnoj Koreji, ali nije precizirao kakve će one biti, javio je AP.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će Vašington i Seul snositi posledice odluke da se razmeste protivreketni sistemi, čemu se Peking čvrsto protivi.

Portparol ministarstva Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za medije rekao da će Kina „definitivno preduzeti neophodne mere da zaštiti svoje bezbednosne interese“, dodajući da će sve posledice koje proizađu iz toga snositi SAD i Južna Koreja.

Lanseri i radari za američki protivraketni sistem su stigli u Južnu Koreju u utorak, dan pošto je Severna Koreja ispalila četiri balističke rakete koje su pale u okean nedaleko od obale Japana.