Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Pompeo je to rekao na sastanku s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Brazilu, preneli su izraelski mediji.

„Posvećenost (Vašingtona) stabilnosti Bliskog istoka i zaštiti Izraela nastavlja se na isti način kao i pre nego što je doneta ta odluka“, rekao je američki državni sekretar, najavivši da će Vlada SAD nastaviti da pokušava da se suprotstavlja iranskoj agresiji.

On je takođe pohvalio nedavno započetu izraelsku operaciju uništavanja tunela, koje je libanski ekstremistički Hezbolah prokopao ispod granice s Izraelom.

„Uradili ste dobar posao u Operaciji Severni štit. Mi razumemo pretnju koju predstavlja povređivanje suvereniteta Izraela za region i tu zemlju, tu pretnju (pro) iranskog Hezbolaha i radićemo zajedno da budemo sigurni da to dobro radimo“, rekao je Pompeo.

Netanjahu je rekao da je sa Pompeom razgovarao o intenzivnoj saradnji između Izraela i SAD koja se takođe tiče pitanja nakon odluke o povlačenju iz Sirije.

U ponedeljak je Njujork tajms objavio da je američki predsednik Donald Tramp pristao na postepeno povlačenje vojnika nakon pritiska vojnih zvaničnika i političara da razmotri brzo povlačenje najavljeno u decembru. Tom izveštaju je prethodila izjava diplomatskog izvora novinarima koji prate Netanjahua tokom posete Brazilu da je njemu unapred rečeno o planu za povlačenje američkih vojnika i da je on tražio od Vašingtona da bude postepeno.

Netanjahu se često sastajao s Pompeom i ima bliske odnose s Trampom zbog njegovog povlačenja iz sporazuma o denuklearizaciji s Iranom i odluke da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, nakon što je priznao da je to glavni grad Izraela. Međutim, Netanjahu se sada prvi put nije složio s Trampom zbog njegove iznenadne najave da će povući svih 2.000 američkih vojnika iz ratom razorene Sirije gde je za Izrael prisustvo Vašingtona bedem protiv Irana i protivteža uticaju Rusije.

Izrael je obazrivo reagovao, rekavši da poštuje Trampovu odluku, koja je dovela do ostavke ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa.

Izraelske vazduhoplovne snage izvele su stotine napade na Siriju, ciljajući, kako se tvrdilo, iranske i snage proiranskog libanskog Hezbolaha.

Pompeo i Netanjahu doputovali su u Brazil da prisustvuju inauguraciji novog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

Povezani tekstovi