Pravoslavna crkva Ukrajine traži da se ruskom patrijarhu Kirilu oduzme titula 1Foto: Sajt SPC

Poglavar nove kanonski sporne Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanije (Dumenko) obratio je carigradskom patrijarhu Vartolomeju sa zahtevom da patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila (Gunđajeva) liši tutule poglavara Ruske pravoslavne crkve.

 PCU traži da Carigrad “započne svepravoslavnu reviziju i osudu aktivnosti patrijarha Kirila i etno-rasne doktrine ruskog sveta koju on propoveda”, prenosi pravoslavni portal ortodokstajms.

“Patrijarh moskovski Kiril i njegovi arhijereji istomišljenici, koji su decenijama promovisali etnofiletističku i rasističku doktrinu ruskog sveta, sad blagosiljaju napad na Ukrajinu… Mnogi su izborom mitropolita Kirila na patrijaršijsku službu 2009. polagali izvesne nade u preporod crkvenog života. Međutim, danas, dvanaest i po godina otkako je Kiril preuzeo moskovski presto, sasvim je očigledno da najavljene reforme nikada nisu sprovedene, a stvarna dostignuća 16. patrijarha moskovskog bila su samo koncentracija vlast u rukama jednog lica protiv potpune degradacije stvarne crkvene sabornosti i pune zavisnosti Crkve od ruske države“, navodi se u pismu PCU koje je upućeno patrijarhu Vartolomeju i poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava.

Od njih se traži i da “daju kanonsku ocenu odluka Ruske pravoslavne crkve da prekine evharistijsko opštenje sa Carigradskom i Aleksandrijskom patrijaršijom, Kiparskom i Grčkom pravoslavom crkvom, kao i da osnuje Egzarhat u Africi”.

RPC je preknula evharistijsko jedinstvo sa “grčkim” pravoslavnim crkvama koje su priznale PCU. Kad se na taj korak odlučila i Aleksandrijska patrijašija, crkvena Moskva 29. decembra 2021. osnovala je svoj Egzarhat u Africi, na čijem je čelu mitropolit klinski Leonid.

Od prošle nedelje Egzarhat ima i svoj zvanični sajt, trenutno dostupan samo na ruskom, a planu su i stranice na engleskom, francuskom, svahiliju, nemačkom, arapskom i grčkom jeziku.

Posle raspada Sovjetskog saveza u Ukrajini je došlo do višestrukog raskola u Pravoslavnoj crkvi koja je zvanično kanonski deo Ruske pravoslavne crkve. U raskol je otišao deo jerarhije koji je želeo potpunu crkvenu samostalnost i on danas uglavnom čini PCU koja je 2019. od Carigrada dobila Tomos o autokefalnosti.

Većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkva nije priznala PCU , jer je smatraju nekanonskom tvorevinom iza koje stoje bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko, patrijarh Vartolomej i Zapad.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva deo je Moskovske patrijaršije u kojoj ima široku autonomiju. Ratni sukob u Ukrajini zamutio je i njihove odnose. Krajem maja UPC se izmenom Ustava odvojla od RPC. Moskovska patrijaršija proglasila se zvanično neobaveštenom, tvrdeći da su te izmene u granicama postojeće crkvene automonije UPC.

UPC prošle nedelje, 28. jula, na Dan Krštenja Rusije 988. godine, nije organiziovala tradicionalnu litiju sa čudotvornim ikonama i moštima Svetitelja od parka Vladimirska gorka do Kijevo-Pečerske lavre, u kojoj je koliko 2021. učestvovalo 350 hiljada ljudi.

-Ukrajinska pravoslavna crkva proslaviće Dan Krsne slave Rusije i uspomenu na Svetog Kneza Vladimira služenjem Božanstvene liturgije u svojim crkvama i manastirima. Tradicionalne litije ove godine neće biti“ – saopštio je prošle srede prvi čovek Informativno-prosvetnog odeljenja UPC, mitropolit nižinski i prilucki Kliment (Večerja).

Dan krštenja Rusije od 2010. je i državni memorijalni datum u Rusiji. Ove godine odvojeno se slavio u Moskvi, Kijevu i Belorusiji. Ruski patrijarh Kiril služio je prazničnu liturgiju u Uspenskom Sabornom hramu Moskovskog Kremlja, poglavar UPC mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije na trgu ispred Uspenskog Sabornog hrama Kijevo-Pečerske lavre, dok je proslava 1030. godišnjice Pravoslavlja u beloruskim zemljama održana u Zaslavju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.