Predsednica Tajvana u SAD, Peking pomno prati njene aktivnosti 1Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven (Tsai Ing-wen) obratila se članovima tajvanske zajednice u Njujorku i apelovala na jedinstvo Tajvanaca u vreme sve većih tenzija između tog samoupravnog ostrva i Pekinga.

Na sinoćnjem skupu u Njujorku, gde je svratila tokom puta ka Centralnoj Americi, Caj Ing-ven je zahvalila SAD na pomoći u domenu bezbednosti.

„Što je Tajvan bezbedniji, to će i svet biti bezbedniji“, kazala je Caj Ing-ven i obećala da će Tajvan sarađivati sa svojim demokratskim partnerima kako bi ostao na putu demokratije.

Prokineski demonstranti izašli su na ulice Njujorka u prvim časovima posete tajvanske predsednice, noseći transparente na kojima je ona označena kao „veliki izdajnik Kine“.

Cai je juče stigla u Njujork, a danas će biti na nekim skupovima zatvorenim za javnost. Ona se ne sastaje najvišim zvaničnicima SAD kako reakcija Kine ne bi bila previše oštra.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning danas je ponovo izneo žestoke primedbe Pekinga na bilo kakvu interakciju između tajvanske liderke i američkih zvaničnika.

„Kina se snažno protivi bilo kakvom obliku zvanične interakcije između SAD i Tajvana. Kina će nastaviti da pomno prati situaciju i da odlučno čuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Mao novinarima u Pekingu.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini 1940-ih. Posle poraza u građanskom ratu od komunista, nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali se Peking protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama jer ostrvo smatra delom svoje teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.