džozef bajden i andžej dudaFoto: EPA-EFE/Marcin Obara POLAND OUT

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu da je, bez obzira na pretnje, nuklearni rat isključen, „jer je jasno da bi bio proklet bilo ko ko to učini“.

„Može se zastrašivati, može se upozoravati, može se raspravljati, ali jednostavno niko ne sme to da uradi. Od samog početka verujem da neće izbiti nikakav nuklearni rat. To je uvek bila poslednja od poslednjih varijanti i uvek je bila u principu isključena“, kazao je Duda poljskom radiju RMF FM.

Poljski predsednik podsetio je da je nuklearna bomba u borbenim uslovima bačena samo na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu.

„Posledice toga su savršeno poznate. Niko se posle nije usudio da upotrebi to oružje. Ako bilo ko to uradi on je jednostavno proklet“, rekao je Duda.

Poljski predsednik priznao je da ne ume da odgovori na pitanje da li će se sledeća, druga godišnjica napada Rusije na Ukrajinu slaviti u miru, ali da je za njega jedno jasno, zarad bezbednosti i Poljaka i Evropljana, da Ukrajina mora da pobedi.

„To je pitanje postavljano milion puta. Nažalost, odgovor glasi: to ne zna niko. Mislim da ne zna ni Volodimir Zelenski iako neposredno učestvuje u svim vojnim odlukama, ali ne znamo šta će se desiti, šta će uraditi Vladimir Putin, šta će uraditi Rusija, ne umemo da predvidimo dalji scenario tog rata“, kazao je poljski predsednik.

Duda je preneo da mu je ukrajinski predsednik Zelenski rekao da se predsednik Rusije Vladimir Putin vara ako misli da će mu Ukrajina mirno predati svoju teritoriju i naveo je da će se braniti do poslednjeg trenutka.

„Ukrajina je trebalo da padne za 72 sata, a prošla je godina i Ukrajina se i dalje brani i to odlučno. Brani se i zahvaljujući ogromnoj podršci Zapada, zemalja NATO, SAD i Poljske. Zahvaljujući toj podršci oni mogu da opstanu i odbrane se ali potrebna im je veća pomoć. Verujem da ako je dobiju da će uspeti da pobede Ruse“, kazao je Duda.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki otišao je danas na godišnjicu izbijanja rata u nenajavljenu posetu Kijevu, a u prigodnom intervjuu koji objavljuje tabloid Super Ekspres premijer je naglasio da je pomoć Ukrajini u stvari ulaganje u bezbednost Varšave.

„Cilj Rusije nije samo Ukrajina. Zato moramo da učinimo sve da zaustavimo Rusiju već sada. Ravnodušnost je jednostavno put u podaništvo. Ako Rusija osvoji Kijev pre ili kasnije može da napadne Talin, Viljnus ili čak Varšavu. Pomoć Ukrajini je ulaganje u našu bezbednosti. Snažna Ukrajina je jaka brana pred ruskom najezdom“, rekao je poljski premijer Moravjecki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.