Presuda za nerede na Kapitolu uvod za suđenja pripadnicima krajnje desnih pokreta u SAD 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Osuđujuća presuda osnivaču ekstremno desničarske milicije Čuvari zakletve za planiranje pobune ukazala je na ozbiljnost i intenzitet napora sledbenika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da preokrenu ishod izbora 2020, a mogla bi da bude i nagoveštaj suđenja drugim pripadnicima krajnje desničarskih grupa koji su učestvovali u neredima na Kapitolu 6. januara 2021, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Porota je 29. novembra osudila osnivača Čuvara zakletve Stjuarta Roudsa i još jednu članicu njegove ekstremno desničarske milicije za kovanje zavere za pobunu planom da nasilno ometu miran prenos vlasti posle izbora 2020.

Posle sedmonedeljnog suđenja u Vašingtonu i tri dana razmatranja, porota je rekla da su Rouds i suoptužena Keli Megs planirali da upotrebe silu kako bi sprečili da Kongres formalno overi izbornu pobedu Džozefa Bajdena.

Još troje članova Čuvara zakletve proglašeno je krivima po manjim optužbama u pomno praćenom sudskom slučaju o napadu Kapitol 6. januara 2021, ali su oslobođeni optužbe za pobunu.

Svo petoro optuženih osuđeno je za ometanje zvaničnog postupka i druge optužbe koje proizlaze iz aktivnosti oko 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale na Kapitol.

Slučaj je, kako piše Volstrit džurnal, tražio od porotnika da razmotre da li je napad 6. januara delimično bio rezultat planirane zavere ili spontanog izliva nasilja Trampovih pristalica. Proglašavajući Roudsa krivim, porotnici su utvrdili da je postojala zavera da se „silom odupre autoritetu vlade SAD“, kako je vlada tvrdila u optužnici.

Slučaj protiv osnivača Čuvara zakletve je, kako ističe Volstrit džurnal, prvi put da je Ministarstvo pravde SAD dobilo osuđujuću presudu na suđenju po optužbama za kovanje zavere na pobunu u vezi s napadom 6. januara.

Presuda u slučaju Roudsa verovatno će biti uzeta kao nagoveštaj za dva preostala suđenja za pobunu zakazana za decembar protiv još pet članova Čuvara zakletve, kao i vođa Ponosnih momaka, među kojima je njihov dugogodišnji predsednik Henri „Enrike“ Tario, ocenjuje Vašington post.

I Rouds i Tario su, kako navodi list, istaknuti lideri alt-desničarskih ili krajnje desničarskih antivladinih pokreta.

Ministarstvo pravde dalo je nalog za hapšenje Roudsa i Tarija posle interne debate o tome da li obim i organizacija napada na Kapitol zaslužuju podizanje retko korišćenih optužbi za planiranje pobune.

Rouds, koji je 6. januara bio na Kapitol Hilu, ali nije ušao u zgradu Kongresa, i Tario, koji je navodno rukovodio svojom grupom iz Baltimora, privukli su veliku pažnju zbog istaknutosti akcija njihovih sledbenika na Kapitolu i povezanosti s nasiljem.

Za obojicu se takođe tvrdi da su povezani s dugom listom Trampovih savetnika umešanih u napore da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020, među kojima su Trampov politički savetnik Rodžer Stoun, organizator „Zaustavite krađu“ Ali Aleksander i bivši pomoćnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin.

Iako su tužioci pokušavali da dokažu samo da je Rouds kovao zaveru sa saoptuženima da omete predsedničku tranziciju, obe strane su priznale da je bio u kontaktu sa Stounom, Aleksandrom i Flinom tokom postizbornog perioda. Čuvari zakletve su im obezbedili telohranitelje i komunicirali u šifrovanoj čet grupi za ćaskanje „Stounovi prijatelji“ uoči 6. januara.

Nakon što su televizijske mreže proglasile pobedu Bajdena 7. novembra 2020, Rouds je pitao Stouna na čet grupi „Šta je plan?“ i podelio predlog za juriš na Kongres. Tog dana i narednih nedelja, uključujući u dva otvorena pisma Trampu, Rouds je podsticao sledbenike da budu spremni za „oružanu pobunu“, organizujući članove koji su došli u Vašington s vatrenim oružjem pripremljenim za nasilje, reklo je nekoliko svedoka.

Skoro dve godine od napada Trampovih pristalica na Kapitol, događaji od 6. januara i ono što je dovelo do njih ostaju u centru američke politike i predmet višestrukih istraga, uključujući istragu Ministarstva pravde o krivičnoj odgovornosti s kojom bi mogli da se suoče Tramp i neki njegovi saradnici, piše Njujork tajms.

Presuda Roudsu je podvukla ozbiljnost i intenzitet napora protrampovskih snaga da preokrenu ishod izbora 2020, ocenjuje list i ističe da je ta presuda najistaknutije pravno suočavanje s napadom na Kapitol 6. januara.

Međutim, ukazuje Njujork tajms, nije jasno koliko bi presuda mogla da utiče na širu percepciju javnosti, pošto je podela po partijskim linijama učvršćena u poslednje dve godine. Sam Tramp, koji je otpisan kao politički faktor u danima posle napada na Kapitol, ponovo se kandidovao za predsednika i prihvata ga značajan deo njegove Republikanske partije dok nastavlja da promoviše laž da su izbori pokradeni.

Tokom čitavog postizbornog perioda, rečeno je poroti na suđenju, Rouds je očajnički želeo da stupi u kontakt s Trampom i da ga ubedi da preduzme vanredne mere kako bi se održao na vlast. U decembru 2020. on je postavio dva otvorena pisma Trampu na svojoj sajt, u kojima je od njega tražio da se pozove na Zakon o ustanku, koji je star više od dva veka, verujući da će to tadašnjem predsedniku dati moć da pozove milicije poput njegove da savladaju „puč“ koji su navodno predvodili Bajden i njegova potpredsednica Kamala Haris u cilju da ga svrgnu s vlasti.

Kao deo zavere, tvrde tužioci, Rouds je postavio „snage za brzo reagovanje“ teško naoružanih Čuvara zakletve u hotelu u Virdžiniji spremnih da s oružjem dojure u Vašington ako budu potrebni na Kapitolu. Jedan od optuženih je u jednom trenutku pokušao da obezbedi čamac za prevoz oružja preko reke Potomak, zabrinut da bi ulice u gradu mogle biti blokirane.

Rouds je tokom svog svedočenja pokušao da ubedi porotu da nije učestvovao u formiranju „snaga za brzo reagovanje“, ali je rekao da bi Čuvari zakletve, da se Tramp pozvao na Zakon o ustanku, imali pravno legalan status da kao milicija koriste oružanu silu za podršku predsedniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.