Prijem Ambasade Azerbejdžana povodom Dana Republike 1Foto: Miroslav Dragojević

Ambasada Azerbejdžana obeležila je večeras svečanim prijemom u Hotelu Hajat svoj nacionalni dan – Dan republike.

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov dočekao je brojne uvažene goste i poželeo im dobrodošlicu. Među zvanicama našli su se i ambasador Velike Britanije Denis Kif, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, lider radikala Vojislav Šešelj, direktor Koridora Zoran Babić, operska pevačica i poslanica SNS Jadranka Jovanović i mnogi drugi.

Svečani deo programa otvorio je nastup mališana iz hora “Nađi svoju zvezdu” Dečijeg kulturnog centra Beograda, koji su izveli nacionalne himne Azerbejdžana i Srbije. Nakon toga, Hasanov se obratio gostima, podsetivši da 28. maja Azerbejdžan obeležava Dan Republike, i da je to jedan od nezaboravnih i najslavnijih dana u istoriji azerbejdžanske državnosti.

“Pre 99 godina, na ovaj značajan dan, osnovana je prva parlamentarna republika Istoka i muslimanskog sveta – Demokratska Republika Azerbejdžan. Ovaj događaj je ostavio dubok trag ne samo na mnogovekovnu istoriju azerbejdžanske državnosti, već i na socijalni i politički život muslimanskog sveta”, rekao je Hasanov i ukratko se osvrnuo na razvoj ove zemlje od tog vremena do danas.

Prijem Ambasade Azerbejdžana povodom Dana Republike 2

Osim toga, Azerbejdžan i Srbija ove godine obeležavaju 20. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Govoreći o kulturnim vezama koje postoje među našim narodima, Hasanov je istakao da će od 1. juna u Etnografskom muzeju u Beogradu biti prikazana izložba azerbejdžanskog Muzeja tepiha i pozvao sve prisutne da je posete.

Na kraju govora, ambasador Azerbejdžana je poručio: “Želim da čestitam prijateljskom srpskom narodu na uspešnim predsedničkim  izborima i da poželim mnogo uspeha novom predsedniku Srbije”, nakon čega su on i ministar Stefanović zajedno isekli slavljeničku tortu.