Primirje između Izraela i Islamskog džihada zvanično stupilo na snagu 1Jerusalim Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada zvanično je počeo večeras u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom) posle tri dana sukoba.

Narednih nekoliko sati biće ključni i videće se da li će prekid vatre ostati na snazi posle sukoba koji su počeli u petak popodne.

U poslednjim minutima pred prekid vatre iz pojasa Gaze ispaljena je snažna baražna vatra u pravcu Izraela i nastavljeni su izraelski napadi na Gazu, ali je u tačno određeno vreme nasilje prestalo.

Prekidom vatre trebalo bi da se okonča najgori sukob u Gazi posle prošlogodišnjeg 11- dnevnog rata između Hamasa, vladajućeg na toj palestinskoj teritoriji i Izraela.

Od petka su u nasilju su ubijena 43 Palestinca, uključujući 15 dece i četiri žene.

Izraelski avioni su tri dana napadali ciljeve u pojasu Gaze, a Islamski džihad je ispalio stotine raketa na Izrael u znak odgovora.

Postojala je opasnost da prekogranični sukob preraste u rat sve dok dogovor o primirju nije postignut zahjuvaljući posredovanju Egipta.

U izraelskim napadima su ubijena dva komandira Islamskog džihada, a Hamas je ostao po strani sukoba.

Izrael je započeo ofanzivu na pojas Gaze zbog konkretnih pretnji napadom, kako je rečeno, ali detalji nisu obelodanjeni.

Ofanziva je pokrenuta oko tri meseca pre opštih izbora. Predsednik prelazne Vlade Izraela Jair Lapid nastojaće da zadrži tu funkciju posle glasanja.

On se smatra iskusnim diplomatom, ali nije imao ratnog iskustva, kako navodi AP.

Lapid je jutros rekao da će napadi na Gazu trajati dokle god je potrebno, ali je popodne ocenio da su ciljevi postignuti i da nema svrhe da se ofanziva nastavi.

Lapidov kabinet je večeras saopštio da potvrđuje da će primirje stupiti na snagu u 23.30 uz upozorenje da ako bude „prekršeno država Izrael zadržava pravo da odgovori čvrsto“. Izražena je i zahvalnost Egiptu za posredovanje.

U pojasu Gaze je Islmaski džihad potvrdio da će prekinuti neprijatelsjtva, ali je takođe upozorio da zadržava parvo da odgovori na svaki novu izraelsku agresiju, preneo je Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari