Foto: ARNE DEDERT/ EPA

Junker je ovakvu izjavu dao uoči okupljanja lidera 27 država u Rimu 25. marta povodom šezdesete godišnjice Rimskog ugovora, koji je bio početak i osnova za evropske integracije. Očekuje se da lideri EU kratkom političkom deklaracijom obnove svoje zavete Evropskoj uniji.

Prošlonedeljna izborna pobeda partije desnog centra holandskog premijera Marka Rutea nad entievropskom, antiimigrantskom strankom ekstremno desničarskog lidera Gerta Vildersa ocenjuje se kao podsticaj za proevropske snage glavne političke struje u borbi protiv nacionalističkog populizma u EU, a mogla bi i da podigne moral u Rimu, piše EUObzerver.

Starije države-članice će poželeti da u Rimu iskoriste priliku da se angažuju na uspostavljanju dubljih integracija čak i ako ostale članice to ne žele, kao i da im se omogući da idu napred sa Evropom s više brzina. Uglavnom se države-članice na istoku boje da bi to moglo da dovede do toga da one zaostanu u odnosu na ostale, kao i do konačne dezintegracije bloka.

Ministri unutrašnjih poslova država EU i Severne Afrike juče su se sastali u Rimu i razgovarali o načinu da se smanji broj migranata koji dolaze u Evropu. Ministri unutrašnjih poslova Libije, Tunisa i Alžira su se sastali sa svojim kolegama iz Nemačke, Italije, Francuske, Austrije, Malte, Slovenije i Švajcarske zajedno sa komesarom EU za migracije Dimitrisom Avramopulosom. Cilj je da se oformi stalna „kontakt grupa“ koja će se baviti pitanjem migracije nakon što su intenzivirani prelasci preko Sredozemnog mora zbog zatvaranja rute preko Zapadnog Balkana, koja vodi u Evropu.

Grci su se juče sastali sa svojim kreditorima u okviru još jednog jučerašnjeg sastanka, odnosno sastanka ministara finansija članica evrozone. Uoči sastanka je saopšteno da se očekuje da ministri ponove da Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa tek treba da ispuni uslove za zajam u okviru paketa pomoći. Kreditori i Grci su u lošim odnosima zbog pitanja u vezi s promenama na tržištu energetike i dodatnih smanjenja penzija, što su zahtevi koje je Ciprasova vlada odbila.

Japanski premijer Šinzo Abe danas stiže u Brisel na sastanak sa evropskim liderima. EU nastoji da ubrza razgovore s Japanom o slobodnoj trgovini, pošto nova administracija SAD sve više ide ka protekcionizmu, te su razgovori EU i SAD o trgovini u zastoju.