Putinova slika Rusije: "Da li su svi spremni da ga slede u raj?" 1Foto: Shutterstock/Pumidol

Plima Rusa tekla je prema Crvenom trgu dok je Vladimir Putin najavio aneksiju ukrajinske teritorije koja bi uvela svetlu novu eru stalnog rata sa Ukrajinom i Zapadom. „Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson, Rusija! Zauvek zajedno!“ pročitao je transparent okačen na Manješkom trgu kod Kremlja.

Bili su puni autobusi čvrstih ljudi iz fabrike u blizini Moskve koji su se iskrcavali pored statue Karla Marksa da bi proslavili, univerzitetski profesori koji su svojim studentima delili pozivnice za pop koncert, radnici koji su vukli trake ruskih zastava da bi ih podelili.

Neki od trikolora su nosili lik Putina. To je Rusija kakvu Putin zamišlja posle 22 godine na vlasti: ujedinjenu, prostu, ciničnu i ropsku. Ali pravi život nije nameštaljka. I dok je Putin okupljao svoje sluge i satrape u pozlaćenoj Velikoj Kremljskoj palati, širom zemlje, od manjinskih etničkih republika Dagestana i Burjatije do zaleđa Pskova i Penze, do kosmopolitske Moskve, zajednice su u nemiru, piše The Guardian u članak koji opisuje današnju Rusiju .

Evo kako to izgleda. Stotine hiljada muškaraca napuštaju svoje domove, neki su angažovani i mobilisani da se bore u Ukrajini, a još više ih beži na granice kako bi izbegli regrutaciju. U oba slučaja ne znaju kada će doći kući. Tenzije u Rusiji decenijama nisu bile tako visoke kao sada, pokazala je nova anketa državne Fondacije za javno mnjenje. Od onih koje je centar anketirao ove nedelje, 69 odsto je reklo da se osećaju „stresom“, što je skoro duplo više od 35 odsto onih koji su u anketi rekli da su se osećali napeto pre nego što je Putin najavio svoju mobilizaciju. Na snimcima se vidi kako ruski muškarci regrutovani u vojsku dolaze u kasarne posute smećem bez oficira ili jednostavno bačeni u snežna polja bez šatora ili instrukcija. „Nikome nismo potrebni“, rekao je jedan čovek na snimku objavljenom sa polja u blizini Bereznika, na Uralskim planinama. „Doterali su nas ovamo kao stado ovaca“, piše Jutarnji.hr.

Ove scene nisu ništa u poređenju sa ratnim strahotama koje su Ukrajinci iskusili od strane Rusije u poslednjih sedam meseci. Ali oni su novi i šokantni za Ruse koji su pokušali da ignorišu rat, a sada ne mogu. Ankete pokazuju da Putinova mobilizacija ima akutniji efekat na rusko društvo – a možda i na njegovu moć – nego bilo koji događaj od februara.

Mobilizacija se odigrala kao tragikomedija. U Tuvi, u južnom Sibiru, vlasti će vašoj porodici dati ovcu ako se prijavite na služenje vojnog roka, preneo je nezavisni medij Holod. U regionu Derbenta u Dagestanu, policija je provozala zvučnicima kroz stambene četvrti govoreći svim muškarcima starosne dobi da napuste svoje domove i odu u lokalne centre za regrutaciju. „Jebeni idioti!“ pobesneo je lider Dagestana Sergej Melikov u odgovoru na video snimku koji je kružio društvenim mrežama, dok su reakcije na nacrt zakona i pokušaji da se umiri javnost dostigli vrhunac.

Da li su svi spremni da slede Putina u raj? pitala je Tatjana Stanovaja, osnivač kompanije za političke analize R.Politik.

„Putin u suštini predlaže svetu da će, ako nam Zapad ne da Ukrajinu, doći do nuklearnog rata. Hoće li ruska elita podržati Putina u ovoj opkladi do kraja? Ozbiljno sumnjam u to. Naravno da ima i drugih. „Pokorićemo svakoga, svakog ćemo ubiti, pljačkaćemo koga trebamo i sve će biti kako želimo“, rekao je Vladlen Tatarski, borac Vostok bataljona i prokremljovski bloger, koji je bio u publici tokom Putinovog govora. Video.

U Nikolskoj ulici većina je bila zaokupljena samo pojavljivanjem na koncertu. Jedan nastavnik je fotografisao svakog od svojih učenika kako drže svoje pozivnice dok su ulazili na događaj. Grupa žena je bila zabrinuta zbog vremena i saobraćaja koji bi usporili njihov dolazak i odlazak. „Sačekajmo dok ne počne da dolazi“, reče jedan.

Bila je to sasvim drugačija scena od pre osam godina, kada je Rusija anektirala Krim, a Putin je zajahao talas političke euforije koja je pojačala njegovu podršku i slomila njegove kritičare. Opozicija se nikada nije oporavila. I to je bio svet daleko od slike 2018. godine, kada su svetske zastave na ovim ulicama kačili tokom Svetskog prvenstva – trijumf za Rusiju s obzirom da je samo četiri godine ranije pokrenula rat u Ukrajini.

Sada Rusija ima nove simbole. Ispred čuvenog Boljšoj teatra prošli su muškarci sa šeširima sa Z, taktičkim znakom prihvaćenim kao proratni simbol. Nosili su zastave Narodne Republike Donjeck i Novorosije, izmislili su politike za koje Kremlj tvrdi da su stvarne. Prisutni Amerikanac je nosio motociklističku jaknu sa Staljinom i Putinom iznad upada na Rajhstag 1945. godine.

Koncert je počeo na Crvenom trgu. Pop diva Ala Pugačeva, decenijama ruska ikona, pre nekoliko dana je sa decom pobegla iz zemlje. Umesto njih, tu su bili Oleg Gazmanov i Grigorij Leps, verni umetnici za prokremljovske mase, novu realnost Rusije, kako prenosi The Guardian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.